På udkig efter udenlandsk tyr - så husk at tjekke hans NTM
Interbull laver avlstal, som kan sammenlignes på tværs af landegrænser og verdensdele, og på den måde er det nemmere at udvælge de rigtige tyre til avlen. I april kom nye avlstal fra Interbull.

Alle lande har deres egen måde at regne avlsværdier på med forskellige modeller og lidt forskellige definitioner af egenskaber.

Interbull udregner avlsværdier, som tager højde for, at køer i forskellige lande, lever under forskellige vilkår og vurderer dem på et givent lands skala. Derfor kan avlsværdierne fra Interbull sammenlignes for tyre afprøvet i forskellige lande. 

Ved at kigge på NTM (Nordisk total index), får man en udregnet værdi for, hvordan tyrenes afkom vil klare sig i de nordiske lande (Danmark, Sverige og Finland). Her ligger de nordiske tyre for alle tre racer i toppen, som vi også gerne skulle, da det er avlsmålene er vurderet ud fra.

Derfor er rådet også fra Kevin Byskov, specialkonsulent hos Seges, at man ved brug af udenlandsk tyresæd altid kigger på NTM fra Interbull .

”Hvis man interesseret i tyre, som skal give den bedste økonomiske gevinst under nordiske forhold, skal man kigge efter NTM”, siger han.

Opfedning af krydsninger: Her vokser tyrene med 708 gram pr. dagKvæg 13. februar · 07:44

Hvis man er interesseret i at avle efter bedre yversundhed, eksteriør eller fertilitet har Interbull lavet vurderinger inden for otte forskellige egenskabsgrupper. 

”Man kan via NAV Interbull search (https://nordic.mloy.fi/Interbull, red.) søge på alle tyre og se  Interbull  avlsværdierne under nordiske forhold”, forklarer Kevin Byskov.

Både nordiske røde køer, Holstein og Jersey ligger godt på funktionelle egenskaber og ydelse, mens vi ligger i bunden, når man kigger på dele af eksteriør. Jerseys yver og Holsteins lemmer ligger godt med, men ingen af de tre racer har kroppe, der kan konkurrere med de andre lande.

”Man har i de nordiske lange gennem i årrække avlet for en middelstor ko med funktionelt eksteriør. Vi har generelt haft lidt mindre vægt på eksteriør i vores totalindeks, som føle af mere fokus på især sundhed og frugtbarhed”, siger Kevin Byskov.

Se de nordiske tyres placering for de otte egenskaber her

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.