Pas på ikke at høste tidlige majssorter for sent
Tidligt såede majsmarker med tidlige sorter kan være høstklare før du aner det.

Af: Grovfoderrådgiver Anders Christiansen, Centrovice

Majsen udvikler sig fint i år, dvs. vi har nu fået den varme og nedbør, der bør give en normalt udviklet afgrøde. Bestøvningen ser også ud til at være vellykket i år, kolberne ser fyldte ud. Alt tyder på at høsttidspunktet kommer til at ligge efter midten af september og frem mod midten af oktober-altså et normalt år.

Undtagelsen herfra vil være tidligt såede marker med tidlige sorter i tidlige områder. Her kan det godt se ud som om, der er mere fart på. Nedenstående billede viser en kolbe af sorten Augustus. I efteråret 2018 anbefalede vi nogle landmænd, at så et større eller mindre areal med tidlige sorter i 2019, da vi var bekymrede for om majsudbyttet 2018 rakte frem til ny høst.

Så budskabet er: Hold grundigt øje med de tidlige sorter, så du ikke høster for sent!

Ellers handler det om at få majsen så tør, at den er lagerfast uden saftafløb. Det er den som regel ved en tørstofprocent på 32-34. I markstak kan en tørstofprocent på 32 være tilstrækkelig. I silo bør tørstofprocenten være nærmere de 34, da det minimerer risikoen for skadelig alkoholgæring. Disse tørstofprocenter opnås, når der er opnået 2400-2600 Majsvarmeenheder fra såtidspunktet. (Kan følges på Landbrugsinfo).

Usikkerhed om Mesurol

Det blev meldt ud i efteråret 2019 at Mesurolbejdsen mod ”sorte” fugle blev endeligt forbudt til 2020. Det ville, for især de østlige egne af landet, medføre store udfordringer-ja der blev talt om at det kunne blive svært at opretholde majsdyrkning i det omfang, der er i dag. Lige nu ser billedet lidt mere broget ud: Nu tales der om en afviklingsfrist, som ikke er fastsat i skrivende stund. Dermed er der usikkerhed om det er lovligt med bejdset udsæd i 2020 eller ej. Producenten af bejdsen har indstillet produktionen, så det vil ikke være alle sorter, der kan leveres Mesurolbejdset i 2020. I store dele af Østdanmark har næsten al majs være bejdset med Mesurol. I Vestdanmark har andelen været væsentlig mindre. Vi må derfor nok indstille os på, at der i fremtiden skal udvikles metoder, der, på forskellig vis, erstatter bejdsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.