Pas godt på kælvende køer - drikkekop er flaskehals

Koens drikkehastighed i kar er på 12 liter pr. minut, og den vil derfor med lethed tømme en drikkekop og skulle vente på en ny forsyning.

Af Mette Riis, kvægbrugskonsulent, Velas

Enhver, der har været med fødestuen, vil vide, at der bliver sørget for rigeligt med væske til den fødende, både før og efter kraftanstrengelsen.

For den kælvende ko er standarden derimod ofte knap så god, for ofte er vandforsyningen i kælvningsboksen en kop – og for dem som får ekstra service, bliver der serveret i spand bagefter.

Koen drikker ved at suge, og har derfor behov for at stikke mulen 3-4 cm ned i vandet. Drikkekopper har typisk kun et overfladeareal på 40 cm2 og en kapacitet på 2-4 liter. Med en åbent vandspejl kan der forventes en tilførsel på 7 liter pr. minut.

Drikkekop er flaskehals

Koens drikkehastighed i kar er på 12 liter pr. minut, og de vil derfor med lethed tømme kopperne og skulle vente på en ny forsyning.

Goldkoen har et vandoptag på 37 liter ved 5 grader C, 46 liter ved 15 grader C og 62 liter ved 28 grader C. Sammenholdt med kapaciteterne i drikkekopperne giver det dermed behov for mange gentagelser, hvis behovet skal dækkes.

Samlet set er det kun 5-6 minutter om dagen, at goldkoen skal bruge for at få dækket sit vandbehov, hvis der er frit vandspejl og rigeligt med bufferkapacitet som i et kar.

Men vandkapaciteten i drikkekoppen er en flaskehals, som kræver at dyret går til koppen og tager en lille slurk mange gange, og dermed øges tidsforbruget, naturligvis især i varme perioder, samtidig med at det samlede vandoptag vil reduceres.

Goldkøer med adgang til store vandkar vil i gennemsnit drikke 5-6 gange om dagen, lidt hyppigere frem til dagen før kælvning.

Den kælvende ko vil ikke have tålmodigheden til at stå og vente på vand (hvis hun overhovedet går til vandet), og det vil derfor være fordelagtigt at tildele hende en spand, så hendes optag sikres.

Kvier og unge køer drikker generelt langsommere end ændre køer, og rangeringen i hierarkiet i fællesbokse påvirker også vandoptaget.

Tjek op på vandforsyningen

Der er en tæt sammenhæng mellem køernes foderoptag i kg TS og deres vandoptag, og oftest er køerne mest tilbøjelige til at drikke umiddelbart efter foderoptaget. Reduceret vandindtag i den sidste uge før kælvningen øger desuden risikoen for børinfektioner, delvist samtidig med et reduceret foderoptag.

Så tjek op på vandforsyningen til både goldkøer og i kælvningsboksene. Hvor stor er kapaciteten i fællesboksen, og hvor meget konkurrence er der om pladsen?

Dominerende køer kan finde på at ”vogte” vandkarret op til en halv time om dagen, uden reelt at drikke. For drikkekopperne er det ikke alene spørgsmålet om volumen, men naturligvis også hvor hurtigt den er fyldt igen.

Sidst men ikke mindst: yd en ekstra god service for den nykælvede ko, som naturligvis er meget tørstig ovenpå strabadserne, men som har mere fokus på kalven end på sit eget vandoptag.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.