Pas på: Mineral-blandinger tæt på at forgifte køer med kobber

Mange køer er bekymrende tæt på at blive forgiftet af alt det kobber, de får gennem mineraltilskud. Måske tager de allerede skade, påpeger Seges.

Der er flere køer, der snarere har en bekymrende høj end bekymrende lav mineralstatus, når det gælder kobber. Det viser nye fodringsforsøg, som Seges har lavet i 10 besætninger ifølge Niels Bastian Kristensen, chefrådgiver hos Seges.

Seges har sammenlignet besætninger, der får mineraltilskud i form af gårdmineraler, med besætninger, der får standardblandinger, kaldet typemineraler, og besætninger, der slet ikke får mineraltilskud. I forsøgene har man undersøgt mælk og urin samt analyseret leveren hos slagtedyrene for mineraler, bl.a. kobber.

34 procent af køerne, der fik gårdmineraler, og 18 procent, der fik typemineraler, havde forhøjede kobberkoncentrationer (>600 mg/kg TS) i leveren.

»Vores forsøg viser, at man skal være mere varsom med, om de får for meget, end om de får for lidt kobber«, siger Niels Bastian Kristensen.

Giftigt stof

Thorben Krüger, konsulent hos Seges, peger på, at kobber er giftigt, og at man ikke må overdosere det.

Overdosering kan slå køer ihjel, ved man. Det er mere uklart, hvad der sker, hvis man ligger på et højt niveau, men under forgiftningsniveau.

»Vi kan se i litteraturen, at blødninger i mave-tarmkanalen er et af symptomerne på den akutte fase af kronisk kobberforgiftning hos kvæg. Vi ved at der er en høj forekomst af løbesår og at de fleste køer bliver overforsynet med kobber. Vi må undersøge, om der er en sammenhæng mellem de to ting«, siger han.

For meget - ikke for lidt

Samtidig er Niels Bastian Kristensen bekymret over tendensen til, at mælkeproducenter køber særlige gårdmineralblandinger frem for typemineraler, fordi de er bange for, at dyrene bliver underforsynet med mineraler.

»Jeg mener, vi skal passe mere på ikke at forgifte køerne med mineraler end på, om de får nok«, siger han.

I undersøgelserne var der nemlig kun én ko i gruppen af græsfodrede dyr, som slet ikke fik mineraltilskud, som led af en mangel, og det var selenmangel.

»Sælgerne af gårdmineraler argumenterer med, at mineralnormerne ikke er tidssvarende, men vores undersøgelser tyder snarere på, at køerne får for meget, end at de får for lidt«, siger han.

Faktaboks

5 gode råd

  1. Kend dine mineralomkostninger: Sammenlign med kolleger
  2. Kontrakter:Vær kritisk overfor kontrakter med automatisk forlængelse.
  3. Storsække: Brug kun mineraler i storsække hvis du bruger en hel sæk ad gangen. Modtag aldrig komplekse blandinger som tip eller indblæsning.
  4. Rådgivning: Hvis du tænker, at din besætning ikke er blandt dem, hvor typemineralerne sikrer køernes forsyning, så indhent uafhængig rådgivning.
  5. Beregn mineralindholdet i din ration i NorFor: Der er øget risiko for forgiftninger ved overskridelse af kobbernormen på 10 mg/kg TS.

Kilde: Seges. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.