Pas på trommesyge mens kløveren gror løs

Dugvådt græs og lave temperaturer øger risikoen for trommesyge, så undgå helst græsning i morgentimerne.

Der er usædvanligt meget og godt græs i markerne i dette efterår, og det kan blive for meget af det gode.

Ifølge Hans Lund, ØkologiRådgivning Danmark (OERD), er det gode betingelser for trommesyge, og de første tilfælde er allerede konstateret, ligesom den først ko er afgået ved døden.

- Symptomerne er udspilet flanke, begyndende i venstre side og vommen går i stå. Dyret har smerter og vil vise kolik-lignende symptomer som uro, stønnende vejrtrækning og eventuelt skære tænder. Trommesyge er livstruende. I alvorlige tilfælde kan dyret kvæles efter bare en til to timer fra de første symptomer har vist sig, skriver han i OERD’s nyhedsbrev.

Forebyggelse

Risikoen er særligt stor, når græsset er dugvådt og temperaturen er lav. Derfor kan man forebygge trommesyge ved at undgå græsning på kraftige kløvermarker i morgentimerne. Godt stråfoder, helst hø ad libitum, forebygger også trommesyge.

Ved tegn på trommesyge, kan en spiralsonde være effektiv til at hjælpe dyret af med den overskydende luft. Man kan supplere med en halv til en hel liter madolie, som man giver med en vinflaske. Dyret skal selv synke olien, og man skal derefter holde godt øje med dyret i cirka et døgn, skriver Hans Lund

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.