Pizzakrydderi og hollandsk tryllepulver - mirakelmidler stritter i alle retninger
Ikke alle midler har lige stor effekt på at mindske methanproduktionen.

Glem alt om oregano og enkelte tangtyper, hvis målet er at påvirke køernes methanproduktion i nedadgående retning.

Det var budskabet fra professor Peter Lund, AU Foulum, på årets Kvægkongres.

Oregano har i danske forsøg ikke vist at have en reducerende effekt, og det samme gælder for enkelte typer af tang.

"Jeg vil ikke udelukke tang, som et virkemiddel. Men vi skal være opmærksom på, at visse tangtyper har indhold af skadelige stoffer, som vi næppe ønsker i mælkeproduktionen", sagde Peter Lund med henvisning til en tangtype, som indeholder det giftige stof Brom.

Forskelligt ’tryllepulver’

Forskerne afprøver også netop nu stoffet X, som har fået stor omtale. Og de foreløbige delresultater viser også, at stoffet kan reducere methanproduktionen. Men dog ikke fjerne den, som det ellers har lydt.

Herudover kigger bl.a. AU Foulum og Seges på stoffet 3-NOP, som blokerer dannelsen af methan i vommen.

I forsøg har man tilsat varierende mængder af stoffet fra 0 til 2,5 gram pr. ko pr. dag, og det er lykkedes at reducere methanproduktionn med op til 29 procent.

"Samtidig er det lykkedes at holde en mælkeydelse på 39,5 kg EKM pr. ko og et foderoptag på 25,5 kg ts, så stoffet ser ikke umiddelbart ud til at forringe køernes produktion", lød den foreløbige konklusion fra Nikolaj I. Nielsen, Seges, Husdyrinnovation.

Det er hollandske DSM, som har patentet på 3-NOP, og det vides endnu ikke, hvad stoffet skal koste.

"Vi mangler også at afklare, hvordan man tilsætter det, så alle køer får gavn af det. Man får størst virkning af at tilsætte det til TMR-rationen, men hvordan sikrer vi ens optag, når mængden er så lille", påpegede Nikolaj I. Nielsen.

Nitrat, ja måske

Forskerne på AU Foulum har også testet tilsætning af nitrat, som i vommen omdannes til nitrit og senere ammoniak. Her fandt man en reduktion af methanproduktionen op til 29 pct.

Her er man dog i følge Peter Lund udfordret af, at store mængder nitrat er kritisk for babyer. Så mælken vil ikke kunne anvendes, når mælken skal afsættes til mælkeerstatning til babyer.

Produktet Mootral er også interessant og har en reducerende effekt. Midlet, som indeholder hvidløg og citrus, mangler dog i følge Peter Lund en afprøvning i respirationskamre, som er den mest anerkendte testmetode.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.