Planteavlschef: Gør majsmarker klar - men vent med at så

Majsen kræver en varm jordtemperatur for at blive sået - og det er for risikabelt at så nu, siger Niels Buch, Vestjysk Landboforening.

Enkelte landmænd har allerede været ud og få majsen i jorden, men vent hellere.

Sådan lyder rådet fra planteavlskonsulent Niels Gylsen Buch, Vestjysk Landboforening.

Majsen skal op af jorden i løbet af en uge, efter den er sået. Det kræver mindst en temperatur på otte grader, er det gængse råd blandt danske planteavlskonsulenter. Andre siger 10-12 grader. For økologer, der sår ubejdsede kerner, er reglen 10 grader minimum, siger Niels Buch.

"Det er vigtigt, at når du siger otte grader, så siger du otte grader og stigende," siger planteavlschefen.

"Jeg kan sagtens forestille mig, at der er landmænd i den vestlige del af Jylland, langs Vadehavet, der kan finde en varm sandplet, hvor man er fristet til at prøve det, men jeg vil stadig ikke anbefale det, for jeg har så stor respekt for, hvor store udsving temperaturen kan tage på denne årstid. Den kan gå fra at være høj til at være lav i løbet af kort tid," siger Niels Buch.

Regn på denne årstid kan på kort tid give et dyk på to grader i jordtemperaturen.

Man skal vente på næste, solide varmeperiode, før man putter kernerne i jorden, siger Niels Buch.

"Vi venter i hvert fald en uge endnu, før vi anbefaler at gå i gang med noget," siger han.

Til gengæld anbefaler Niels Buch, at man sørger for, at så mange marker som muligt er klar til at blive tilsået med majs, når varmen melder sig.

"Det handler om, at gyllen nedfældet, og markerne er pløjet, hvis det er det, man vil, og så kan man sige "bang": Nu gør vi det, når varmen er der," siger han.

Han minder om, at landmændene sidste år gik glip af en masse majsvarmeenheder, fordi april var en våd måned. Det resulterede i, at markerne var for våde til at få gylle ud og gjort klar. Derfor blev såningen forsinket.

"I år har du muligheden for at have gjort forholdsvis mange marker klar," siger Niels Buch.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.