Probiotika gavner tidlig vækst hos kalve

Probiotika har en positiv effekt på den tidlige tilvækst i et forsøg, men ellers har forsøget ikke påvist en effekt.

Kalve, der fik BoviMix voksede hurtigere de første seks uger, men på slagtetidspunktet var der ikke forskel mellem kalve der fik BoviMix og kalve, der ikke fik dette probiotika. Det fremgår af et forsøg under Robuste Kalve-projektet.

Probiotika er levende mikroorganismer, der har en positiv effekt på mavetarmkanalen og immunforsvaret. 

Tidligere forsøg har vist, at brug af probiotika til kalve kan give en større tilvækst og mindre diarre. 

BoviMix blev afprøvet i slagtekalvebesætninger, fra indsættelse og seks uger frem. Samt i mælkekvægsbesætning fra fødsel og en måned frem. 

I begge besætninger blev probiotikaet tilsat i mælkepulveret, og i slagtekalvsbesætningen blev det også tilsat i kraftfoderpillerne. 

Slagtekalvsbesætningen 

I slagtekalvebesætningen blev der tilsat to gram BoviMix per 135 gram mælkepulver, mens der i kalvepillerne var cirka et kg pulver pr. ton foder. Kalvene fik tre liter mælk to gange om dagen.

Forsøget viste at immunoglubolin (IgG) var højere ved kalve, der havde fået probiotika. Immunoglobuliner er med til at styrke immunforsvaret. 

Der var generelt meget få syge kalve i besætningen, og der kunne derfor heller ikke registreres en forskel i syge kalve mellem kalve der fik probiotika, og kalve der ikke fik probiotika. 

Kalvene indtog samme mængde foder, men kalvene der fik probiotika voksede cirka 12 procent mere, og havde derfor en bedre foderudnyttelse. 

Selvom kalvene, der fik probiotika, voksede mere de første seks uger, var der ingen forskel i slagtealder, vægt af slagtekrop, EUROP form eller bruttotilvækst.

Malkekvægsbesætning

75 kalve fik probiotika, og 75 kalve virkede som kontroller uden tildeling af probiotika på en Jersey besætningen. 

Kalvene fik et gram BoviMix pr. liter opblandet mælk. Kalvene fik to liter mælk, to gange om dagen. Kalvene, som fik probiotika, voksede cirka ni procent mere end kalvene, som ikke fik probiotika.  

Besætningen havde i forvejen problemer med diarre, og i periode høj dødelighed blandt kalvene. I begge grupper havde cirka 70 procent af kalvene diarre, og probiotikaet gjorde ingen forskel. Der var heller ingen forskel i immunoglobulinerne. 

Forsøget har ikke kunnet finde årsagen til den øgede tilvækst, det vil kræve yderlig forksning på området. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.