Professor afliver renracet ko på 40 minutter
Krydsninger producerer samme mængde værdistoffer i mælken på fem til otte procent mindre foder og er i tilgift lidt mindre og mere sunde, viser næsten 20 års amerikanske studier.

Det tog blot 40 minutter for professor Bradley Heins at aflive den renracede ko.

Det skete på Kvægkongressens første dag i et meget overbevisende indlæg om amerikanske erfaringer med krydsningskøer, gennemført siden begyndelsen af dette årtusind og støttet af blandt andre Viking Genetics.

Krydsning var blevet en del af svaret på en række amerikanske holstein-udfordringer med kælvningsbevær, faldende frugtbarhed, flere sygdomsproblemer og især et stigende antal døde køer (over otte procent) samt stigende risiko for indavl.

De amerikanske forsøg er primært gennemført i store besætninger med 700-3000 køer i Californien og Montana, og der er primært tale om holstein i rotationskrydsning med racer som montbeliarde, Viking Red, Scandinavian Red og i de senere år ProCross-konceptet.

Samme produktion, mindre foderforbrug

Det ganske store datasæt viser som det primære resultat, at krydsningerne producerer samme mængde værdistof som renracede holstein, men har et knap fem procent lavere foderoptag.

Denne forskel opgjorde Bradley Heins til en værdi på små fire danske kroner pr. ko pr. foderdag.

»Det bliver til mange penge«, konstaterede han.

Krydsningerne har i gennemsnit 12 færre tomdage og generelt markant bedre frugtbarhed, og fem procent flere overlever til anden laktation end de renracede holstein. Krydsningerne er i gennemsnit seks kg tungere end de rene holstein, men er fire cm lavere i forkroppen og to cm bagpå. Vægtforskellen øges en smule for ældre køer.

Også på celletallet skiller krydsningerne sig fordelagtigt ud.

20 procent øko-krydsninger

Bradley Heins nævnte, at krydsningskøerne især er interessante for økologerne på grund af den højere fodereffektivitet og bedre sundhed og reproduktion i forhold til renracede holstein.

Men, understregede han, de bør også overvejes af andre, som ønsker nemme, sunde og omkostningseffektive produktionskøer. Med streg under produktion.

Til særlige produktionsformer kan der være relevant at bruge racer med særlige anlæg for for eksempel græsning eller særlige værdistoffer i mælken.

Den danske avlsforsker Morten Kargo gjorde status for de danske tal, hvor der nu er 11,8 procent krydsningskøer. Kigges alene på førstekalvskrydninger, udgør de 12,5 procent i konventionelle besætninger og 20 procent i de økologiske besætninger.

Bradley Heins spåede krydsningerne en større udbredelse end i dag, hvor de aktuelt udgør seks procent af de amerikanske køer, mens den tidligere holstein-dominans er brudt fra tæt på 98 procent af alle US-køer til i dag 82 procent

»Vi får dog stadig brug for de renracede besætninger. For at kunne krydse«, sluttede han af med et smil.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.