Rådgiver: Er budgettet for din eller bankens skyld?
Allerede i budgetfasen kan medarbejderne involveres ved, at de skal være med til at sætte mål for egne ansvarsområder.

Af Michael Mortensen, kvægrådgiver, LandboNord

Er budgettet et værktøj eller er det kun for bankens skyld? Det er i princippet op til den enkelte landmand. Men bruges budgettet, kan det være et godt ledelsesværktøj, som kan være med til at motivere dine medarbejdere.

Allerede i budgetfasen kan medarbejderne involveres ved, at de skal være med til at sætte mål for egne ansvarsområder.

For eksempel skal medarbejderen med ansvar for kalvene være med til at definere, hvor stor tilvækst de forventer, og hvor mange døde kalve. Mens dem med ansvar for køerne skal være med til at sætte mål for ydelse, reproduktion og sundhed.

Målene skal være målbare og realistiske, så medarbejderne føler, de har en chance for at nå dem. Lav ikke for mange mål, da man så mister overblikket og motivationen og i sidste end slet ikke når i mål.

Sammen med budgettet laves indsatsplaner med de enkelte medarbejdere, så de får ejerskab for budgettet og indsatsplanerne.

Dokumentation for banken

Indsatsplanerne kan bruges som dokumentation overfor banken: Vi forventer at sænke kalvedødeligheden med 5 procent. Der er lavet en indsatsplan, hvor vi vil investere i rå-mælksbank, vi vil vaske og desinficere hytter mellem hver kalv og så vil vi vaske skåle hver dag. Hermed mener vi det er et realistisk mål.

Budgettet kan efterfølgende bruges til målstyring, hvor man måned for måned følger op på indsatsplanen sammen med medarbejderne.

På den måde kan de få lov til at stå til ansvar for, om de når de mål, som de selv har sat. Viger de derfra må man tage indsatsplanen frem og snakke om, hvorvidt de ting, vi aftalte, bliver gjort.

Bruges budgettet aktivt i ledelsen af dine medarbejdere, så ved dine medarbejdere hvordan deres arbejde påvirker dit budget. De får medansvar og ejerskab for budgettet, hvormed de bliver mere motiverede, hvilket i sidste ende gerne skulle give dig bedre resultater.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.