Rådgiver: Høj protein giver dårlig udnyttelse
Minimumsnormer er ofte udregnet med livrem og seler – man behøver ikke ligge over.

Når man skruer højt op for proteinindholdet i kvægfoderet, bliver energiudnyttelse ikke altid lige så god, fordi den ikke er afstemt med strukturen i rationen. Sådan lyder erfaringen fra Niels Justesen, kvægrådgiver hos Sagro, der har arbejdet med malkekøer i årtier.

Derfor ser han også positivt på, at anbefalingen nu er maks. 17 procent råprotein i rationen, en grænse, som halvdelen ligger over i dag.

»Måske slår vi to fluer med et smæk og får en endnu mere klimavenlig ko, fordi energiudnyttelsen formentlig også bliver bedre, når vi lever op til 17-procent grænsen«, siger han.

Det kan der måske endda være penge i. Tommelfingerreglen er, at hvis foderudnyttelse stiger en procent, giver det 100 kr. pr. ko i DB. Det vil sige, at hvis energiudnyttelse stiger fra 95 til 100, når man reducerer proteinindholdet lidt og øger strukturindholdet, svarer det til 500 kr. pr. ko pr. år.

Han glæder sig over, at Seges nu vil gå ind på konkrete besætninger og sætte proteinindholdet i rationen ned, så man kan se den konkrete effekt af det.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.