Rådgiver: Måske er det i år, at kvierne skal bytte slæt med køerne?

Måske der det i år, at køerne skal have tredje slæt og kvierne skal have andet slæt, skriver rådgiver.

Af Anette Østergaard, kvægrådgiver hos LandboNord

Der er kommet gang i majshøsten og sidste slæt græs er snart på vej. Det er fortsat vigtigt at huske på den gode ensileringsteknik:

  • Knusning af majskerner – tjek op på det kort efter høststart. Det er ærgerligt, hvis hele kerner først opdages i gødningen.
  • Sørg for kort snitlængde og indlægning i tynde lag.
  • Der skal køres tilstrækkelig – specielt i toppen af stakke.

Hvis der skal startes på ny majs i løbet af de første uger, så lav en opstartsstak – så den store silo kan få lov at ensilere færdig, inden der startes på den.  

Overfyld ikke siloen – lav hellere en markstak, som kan bruges, når siloerne skal fyldes næste år. Og hav fokus på sikkerheden – der er langt at falde, hvis uheldet skulle være ude.

prioritering af slæt

Når alt grovfoder er i hus, så få fulgt op med analyser og få lavet en god plan for fordeling af ensilagen. Måske er det 2. slæt i år, som bliver kviefoder og 3. slæt er fint til køerne. Ved brug af de proteinrige sene slæt sammen med 1. slæt kan der spares noget indkøbt protein og foderskifte kan minimeres. 

I sidste ende er det køernes produktion, det drejer sig om og med det store fokus på klima, så er en høj effektivitet et vigtigt mål. Det følges op med jævnlige foderkontroller. Det giver desuden mulighed for tættere opfølgning på grovfoderavlen. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.