Rådgiver: Mange har brugt mere grovfoder, end de tror

Hvis grovfoderbeholdningen ikke længere er som planlagt, gælder det om at få reserveret noget mere til kommende sæson.

Foderprisernes himmelfart har ført til, at mange kvægbrugere har brugt mere grovfoder, end de oprindelig havde planlagt. Derfor er det vigtigt at få overblik over, hvor meget grovfoder, der er egentlig ligger i siloer og stakke. Det erfarer kvægrådgiver Søren Moesgård Knudsen, Kvægbrugskonsulent, Syddansk Kvæg.

»Der er sket meget siden foderbeholdningen blev planlagt forrige vinter, og der er mange steder brugt mere end planlagt, fordi man har lavet alternative rationer, hvis det kneb med penge til indkøbt foder«, siger han.

Mange har nemlig på grund af den lave mælkepris gjort hvad de kunne for at hente besparelser hjem.

»Jeg er sikker på, at der er nogle, der vil mangle grovfoder til både ungdyr og malkekøer, hvis de ikke gør noget nu«, understreger han.

Tidlig start, tidlig slut

Nogle er bevidste om, at de snart kan tage hul på 1. slæt 2021, men det har også konsekvenser, påpeger Søren Moesgård Knudsen.

»Hvis man begynder tidligere på sine beholdninger end planlagt, slipper de også op før«, påpeger han.

Da det for de fleste er for sent at ændre i markplanen, anbefaler han, at man ser, hvor man kan reservere noget grovfoder, hvis opgørelsen af beholdningerne peger på udsigt til mangel.

Overskud fra biogas

Der er ikke en hel masse ekstra til rådighed, dog vurderer han, at Sønderjylland, hvor han kører som rådgiver, som helhed har nok.

»Der kan være en nabo, som kan sælge noget, men der kan også være overskud fra majsproduktionen til biogas, fordi prisen blev meget lav sidste år«, siger han.

Da flere kan være i samme situation og have brug for ekstra grovfoder, mener Søren Moesgård Knudsen, at det er vigtigt at reservere allerede nu, selv om behovet først opstår næste vinter.

Han advarer også imod at spare på indkøbt foder for enhver pris, selv om det er blevet meget dyrere.

»Det kan være dyrt at spare, hvis det går ud over mælkeydelsen eller stigningen i denne, for ydelse kan betale for en del foder. Men hvis man mangler likviditet kan man selvfølgelig blive nødt til det«, erkender han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.