Rådgiver om ledelse: Undgå konflikt om kasketter

Husk nu, hvem der har fået kasketten. Den skal ikke af og på hele tiden.

Af René Nygaard, kvægrådgiver, KvægXperten

 

Chefkasketten, malkestalds-, driftsleder- og familiefarkasketten, hvem er det, der taler, når der bliver talt? Med en enkelt medarbejder kan det måske gå, at man løber rundt med alle kasketter på engang, men er der flere medarbejdere, hvor en eller flere har væsentlige ansvarsområder, bør kasketten sidde på personen, du har givet ansvarsområdet til.

De af jer, som har børn, der har lært at cykle med støttehjul og senere med et kosteskaft sat fast bag sadlen ved, at på det tidspunkt barnet kan holde balancen selv og har opbygget selvtillid nok til at cykle 10 meter foran dig, bliver fornærmet og direkte rasende, hvis du pludselig løber op og tager styringen over cyklen igen. De bliver muligvis kede af det, når de så vælter, og du ikke lige er der til at tage styringen, så er det igen i orden for barnet, at du tager styringen i pinden til at selvtilliden er på plads, og barnet træder selvsikkert i pedalerne. Det er den balance, du skal finde med dine medarbejdere.

Når kasketten først er placeret på din driftsleders hoved, så sidder den der. Du må ikke opfatte kasketten eller ansvarsområdet som noget, der er udstyret med en styrepind som på din 4-årige søns tohjulet cykel. På den anden side skal du heller ikke give ansvaret fra dig før, at medarbejderen er klar til at køre selv. Man skal kunne køre lige ud, bremse og svinge sikkert, inden man tager cyklen med i skoven og kører terræn.

Det er din opgave som arbejdsgiver at give og afgrænse det område, som din medarbejder skal have ansvar for. Din markmand skal ikke sættes i arbejde af produktionslederen i stalden, og markmanden skal ikke instruere staldeleven i kalvepasning. Det giver utydelige kommunikationsveje, risiko for ansvarsfralæggelse og dårligt arbejdsmiljø. Fejl kan ikke undgås, og sådan er det med øvelse. Vi øver os alle i at blive bedre og formindske fejl. I forsøget fejler vi, og det giver læring til nye forbedringer.

Uddel først et ansvarsområde, når du er klar til at afgive det, og kan du ikke lade være med at sidde med fingeren på nødknappen, skal medarbejderen ikke skydes i skoene, at det er vedkommendes ansvar, når der sker en fejl.
 


René Nygaard, KvægXperten skriver en artikelserie om ledelse til Kvæg Plus.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.