Rådgiver: Robot og afgræsning er en fin kombination

At robotter og afgræsning ikke passer sammen er en myte, der skal aflives. Læs her, hvad det kræver at mestre kombinationen.

Af Louise Kjær Hilligsøe, konsulent, ØkologiRådgivning Danmark

Når jeg snakker med konventionelle landmænd i min omgangskreds, eller møder dem til diverse faglige møder, hører jeg ofte kommentarerne: Afgræsning og robotter - det duer da slet ikke sammen.

Jeg ved ikke, hvor konventionelle landmænd har den erfaring fra?

For her i ØkologiRådgivning Danmark er robotbesætninger blandt de besætninger, der får mest ud af afgræsningen. Både optagelsen af græs ude og ydelsesmæssigt ligger de på niveau med, og nogle af dem over, dem med malkestald.

Derfor må undskyldningen for ikke at levere mælk til 2 hjerter eller omlægge til økologi ikke være, at ”vi har robotter”.

Selvfølgelig gælder de samme forhold som ellers, nemlig at arronderingen skal være i orden, minimum 0,2 hektar skal være til rådighed for dyrene til afgræsning, når vi når august, hvis der skal være forhåbninger om at dyrene henter noget græs derude. Viljen til at hegne og anlægge drivgange skal også være der.

Så her kommer alle de små råd, du har brug for for at lykkes med robotter og afgræsning, og når denne artikel er læst, er der ingen undskyldning for ikke at påbegynde afgræsning med robotter.

Først er der lige et par ting, der skal være til rådighed:

  • Minimum 0,2 hektar til rådighed til afgræsning
  • Tråd og solide pæle til yderhegn
  • Et par ruller polytråd og pæle, der er nemme at sætte op og tage ned.
  • Viljen til at ville lykkedes med afgræsningen

Drivgange og folde

Drivgange ses i mange variationer, og det vigtigste er sådan set, at drivgangen laves høj på midten og skråner ud til siderne, så vandet kan løbe af.

Sand kan sagtens lægges på drivgangene. Man kan også lægge græsarmering, hvor vandet kan sive igennem, som det de ses på billedet herunder.

Foldene hegnes ind i ydergrænserne med stabilt hegn. Disse folde kan så indeles yderligere med en crosser, en stak pæle og en polytråd på rulle med skruemaskine tilkoblet.

Man kan lægge græsarmering på drivgangen, hvor vandet kan sive igennem. Foto: Oerd

Afgræsningen med robot

Det kræver lidt tålmodighed at praktisere afgræsning med robotter, for køerne skal tilvænnes i god tid i foråret, hvor de får god tid til at få lært systemet at kende igen.

Det mest optimale er at sætte en gate op, der styrer ko trafikken ud. Det er den måde, man oplever mest succes. På den måde kan man f.eks. sætte gaten til at lukke for, at køerne kan komme ud fra 21-22 om aftenen, og så åbne op for, at dem, der ikke har malketilladelse, kan gå ud fra klokken 5 om morgenen.

Langt de fleste køer vil vænne sig til systemet og afgræsningen og vil selv bevæge sig hjem i løbet af dagen og blive malket. Andre vil ”kun” blive malket, når de hentes ind, og inden hun kan gå ud om morgenen, - men de fleste steder kommer kun nogle af køerne i robotten tre gange i forvejen – og det er dem, der selv vil finde hjem og besøge robotten i løbet af dagen.

Men vi ser også besætninger, der åbner døren, og så kan køerne bevæge sig frit, eller som malker køerne ud, det vil sige at kan ikke forlade stalden, før de har været en tur igennem robotten.

Eksempel fra virkeligheden

For at demonstrere potentialet ved afgræsning med robotter har jeg fået lov til at bruge tal fra Jan Bolding, der driver en økologisk mælkeproduktion ved Varde, se tabel 1.

Jan Bolding har lige omkring 190 stor race køer. Han formåede at hæve sin årsydelse under afgræsningssæsonen sidste år. Han var med i eliteafgræsning ved ØkologiRådgivning Danmark i 2019, hvor han var den besætning med det højeste græsoptag.

Med et græsoptag på 2.290 kg TS giver det en gennemsnitlig græsoptagelse på ca. 12 kg TS pr. ko pr. dag. Priserne er selvfølgelig økologiske.

I 2019 så vi foderpriser på helt ned til 1,55 kr. pr. kg TS, og restbeløb på op til 71,8 kr. pr. ko pr. dag.

Græsset, de henter derude, er en del billigere, end det I kører ind foran dem – og afgræsningen er ikke altid lig med en ydelsesnedgang.

Vi har mange robotbesætninger med ydelsesniveauer omkring de 11-12.000 kg EKM, hvilket er højt for økologer, hvor de samme fodermidler ikke er tilgængelige som ved konventionel.

Nu har I fået rådene og set beviserne: Det er ikke umuligt at afgræsse med robotter, og du kan endda risikere at tjene penge på det på længere sigt.

Tabel 1. Nøgletal, højeste græsoptagelse 2019

Græsoptagelse (kg TS/ko hele sæsonen):   2290 
EKM årsydelse ydelseskontrol (april 2019):   9392 

Opnået ydelse i forhold til forventet, procent:   109,3
 
Udbytte i afgræsningsmarken (kg TS/ha):   6757 
Hektar pr. ko opnået:   0,54 
Mælkepris gns. (kr/kg):   3,31 

Foderpris gns (kr/kg. TS):    1,65
 
Restbeløb (gns) (kr/ko/dag):   66,67 







 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.