Rådgiver: Sæt klare mål i jagten på dyrt foderspild

Foderspild undervejs fra mark til vom er en stor del af forklaringen på variationer i foderprisen på op til 38 øre pr. kg mælk.

Den suverænt største udgiftspost for et kvægbrug er foderet, herunder grovfoderet. Derfor er det ifølge Louise Kornfeldt, kvægkonsulent hos Kvægrådgivning Danmark, det naturlige sted at indlede jagten på spild.

For dykker man ned i Kvægnøglens tal for 2017, har de fem bedste jerseybesætninger en gennemsnitlig foderpris på 107 øre pr. kg EKM, mens gennemsnittet for alle jerseybesætninger og Kvægnøglen er 119 øre med et spænd fra 102 til 140 øre.

For de store racer i Kvægnøglen bruger top fem-besætningerne 124 øre pr. kg EKM, mens gennemsnittet for alle Kvægnøglebesætninger er 131 øre med et spænd fra 123 til 150 øre.

2018-tallene er lidt anderledes, fordi udbytterne var tørkepåvirkede, men tendenserne er de samme og viser, at det handler om ganske mange penge – for en gennemsnitsbesætning godt 400.000 kroner, hvis det lykkes at flytte sig fra 150 øre til gennemsnittet på 131 ør pr. kg EKM.

Godt foder er fundamentet

En stor del af forskellen handler om spild. Spild i marken, spild i silo og markstak, spild ved opbevaring, spil ved udtagning og udfodring samt spild af energi og tabt ydelsespotentiale for lav energiudnyttelse.

»Noget spild kan undgås, andet kan ikke. Det allervigtigste er at sætte sig et mål for indsatsen og lægge en plan. Ellers kan man ikke se, hvor man lykkes, og hvor man fejler på vej mod målet«, forklarer Louise Kornfeldt og understreger, at det gode grovfoder er selve forudsætningen for at have sunde, højtydende køer.

Som et eksempel på øget risiko for spild i både marken, siloen og på foderbordet nævner hun, at kun 25 procent af prøverne fra slætgræsset lå inden for de anbefalede 32 til 37 procent tørstof i 2018 - som ganske vist var et usædvanligt år, men primært for sommerslættene.

Spild handler ikke kun om grovfoder, men også om at tjekke sine råvarer med KMP-råvarer, der hurtigt giver svar på, hvad de leverede råvarer indeholder. Så kan der hurtigt reageres, hvis råvarerne varierer i forhold til det planlagte og aftalte.

Også i fuldfoderblanderen og på selve foderbordet er der mange spild- og fejlkilder, som skal identificeres og elimineres.

»Overfodring er spild af penge, underfodring er spild af produktionspotentiale«, konstaterer kvægkonsulenten.

Faktaboks

Lav lille straks-stak

  • Er der behov for hurtigt at begyndeat fodre med første slæt græs på grund af grovfodermangel, så lav en lille ’straks-stak’, så hovedparten af græsset får lov at ligge urørt under plastik i mindst fire uger. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.