Rådgivere vil træne økologer i kontrolbesøg - her er faldgruberne
Syddansk Økologi tilbyder både rådgivning og et kursus målrettet især nye økologer.

Nye økologer kommer let til at overse forhold i det omfattende regelsæt, som ender i forsinket sagsbehandling - og økologikontrollen indfører nu også uanmeldt kontrol ved 5 procent af tilfældene, fortæller Syddansk Økologi i en pressemeddelelse.

 ”Uanmeldt kontrol er mere krævende, fordi man ikke er mentalt klar, når man pludseligt bliver afbrudt i andet arbejde”, mener formanden for Syddansk Økologi, Flemming Skov.

Status fra økologikontrollen viser således, at manglende eller mangelfuld indberetning af forskellige dokumentationer i økologireglerne er den hyppigste årsag til at reglerne bliver overtrådt, ifølge Syddansk Økologi.

Selskabets rådgivere tilbyder derfor nu både rådgivning og et kursus, der giver især nye økologer råd og vejledning til at huske alle detaljer.

Regelsættet omfattende

Formanden understreger, at det røde Ø-mærke har opnået stor markedsføringsværdi, som et let genkendeligt kvalitetsmærke med stor troværdighed.

"Det skal vi værne om, og så hjælpe hjælpe producenterne med at leve op til alle regler," siger Flemming Skov. 

Ifølge Sydddansk Økologi er det mangelfulde indberetning, som fylder mest på listen over overtrædelser, se faktaboksen.

"Mange nyomlæggere i 2017 har betydet, at antallet af tilfælde med manglende eller mangelfuld indberetning er mere ned fordoblet i forhold til tidligere år. Det er nok udtryk for, at al begyndelse er svær," vurderer koordinator Aase Holmgaard.

Hun forklarer, at det er ganske banale ting der skal til, men fordi det er omfattende at få styr på alle indberetninger, papirer, regnskaber og ikke mindst handlingerne i hverdagen, er det svært at huske det hele fra starten. 

Mentor og før-kontrol-besøg

Syddansk Økologi tilbyder at hjælpe med flere tiltag, som kan lette starten for nye økoloer:

* hjælp til at finde en mentor, fx en ældre økolog, som en ny økolog kan sparre med de første år.

* før-kontrol-besøg af rådgiver med tjek af om alle forhold er i orden og rettelse af mangler

* alle ny-omlæggere fra 2017/2018 inviteres til gratis møde med Økologi-kontrollen med gennemgang af de vigtigste regler hos SLF 7. marts

 

 

 

Faktaboks

De hyppigste overtrædelser

* Mangelfuld indberetning, manglende indberetninger og anmeldelser af særlige forhold

* Manglende eller utilstrækkeligt regnskab

* Forhold vedrørende opstaldning af dyr

* Utilstrækkelig dokumentation af omsætning af kvælstof og andre materialer

* Leje af lager og bygninger

* Græsningsrettens gyldighed

*Registrering af ungernes kaniner, heste og høns

Kilde: Syddansk Økologi

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.