Råmælksproducent vinder gastronomisk hæderspris
Vestjysk gårdejer modtager æresdiplom for at have gjort en særlig værdifuld indsats for dansk gastronomi.

Henrik Sundgaard, fra Ørnhøj ved Holstebro, er en stolt mælkebonde.

Ikke nok med, at han er særligt udvalgt til at levere råmælk til den eneste danskproducerede råmælksost, gourmetosten Unika Kry, har mælkens kvalitet også tiltrukket sig opmærksomhed helt op i toppen af dansk gastronomi. 

Derfor rejser Henrik Sundgaard sammen med sin kone Lone i weekenden til København, hvor parret lørdag aften vil modtage en ærefuld gastronomisk udmærkelse på Hotel D’Angleterre.

Den ærefulde hæderspris, som uddeles af Det Danske Gastronomiske Akademi, modtager parret for
produktion af økologisk mælk af exceptionel høj kvalitet. 

Det økologiske landbrug Sundgaard er nemlig en blandt ganske få danske mælkeproducenter, som er godkendt til at levere upasteuriseret råmælk til osteproduktion.

Råmælk af bedste kvalitet

En af de primære grunde til, at mælkebonden på Sundgaard har tiltrukket sig opmærksomhed fra Det
Danske Gastronomiske Akademi er, at råmælken fra Sundgaard er hovedingrediensen i Arla Unikas
gourmetost Unika Kry.

Osten, som produceres på Tistrup Mejeri, er delikatesse, som Arlas mejerister har været fire år om at udvikle. Alligevel er det leverandøren og ikke producenten, som Det Danske Gastronomiske Akademi har valgt at hædre.

Kvaliteten af den mælk, de 160 mælkekøer på Sundgaard producerer, er nemlig så høj, at den ikke alene overholder, men ligger markant over Arlas høje krav til ostemælk.

For at råmælk kan bruges til osteproduktion, skal mælken leve op til nogle meget høje kvalitetskrav, da den skal bruges upasteuriseret. Det betyder, at mælken fra Sundgaard er noget af det fineste mælk i landet, og det er gårdejer Henrik Sundgaard naturligvis stolt over.

”Det er helt sikkert et skulderklap, at vi bliver anerkendt for vores arbejdet med et æresdiplom. Det var ikke noget, jeg havde regnet med, så det var en glædelig overraskelse,” siger Henrik Sundgaard.

Produktionen af ostemælk udgør i øjeblikket kun 10 procent af Sundgaards samlede mælkeproduktion. De resterende 90 procent går til økomælk. Alligevel skal al mælk, der produceres på Sundgaard overholde de samme høje krav. Det betyder, at der er høje krav til hygiejnen og kvaliteten af medarbejdernes daglige arbejde.

Stigende efterspørgsel på råmælksost

I øjeblikket er Unika Kry den eneste danske ost, der produceres på råmælk, men Henrik Sundgaard håber, at anerkendelsen fra Det Danske Gastronomiske Akademi vil betyde større opmærksomhed om den danske råmælksproduktion og stigende efterspørgsel på dansk råmælksost.

”Vi vil gerne levere endnu mere råmælk til osteproduktion. Det går langsomt fremad med efterspøgslen, men det skulle gerne blive endnu mere,” siger Henrik Sundgaard.

Stolthed hos Arla Unika

Hos aftageren af råmælken fra Sundgaard, Arla Unika, er gastronomisk ansvarlig, John Gynther, stolt af, at Det Danske Gastronomiske Akademi i år har valgt at hædre en råmælksproducent.

”Det kræver en ekstra indsats at frembringe et produkt, der er ekstra godt. Den gode mælk fra Sundgaard er fundamentet for den videre forædling, der sker på mejeriet og på affinage lageret, og derfor særdeles vigtig for kvaliteten af det endelig produkt. Akademiets hædersbevisning er derfor både en hyldest til det store arbejde, Henrik og hans folk gør, inden mælken når til mejeriet, og for den forædling, der sker senere i processen,” siger  ohn Gynther, som i 2011 modtog akademiets hæderspris for sit arbejde med udvikling af eksklusive oste og  indsats for at etablere produktion af råmælksost i Danmark.

John Gynther håber ligesom Henrik Sundgaard, at akademiets anerkendelse vil fremme interessen for højt
forædlede oste.

Faktaboks

Det Danske Gastronomiske Akademi

Det Danske Gastronomiske Akademi har eksisteret siden 1964 og er en forening af personer, som arbejderfor at fremme mad- og måltidskulturen i Danmark. Blandt medlemmerne af akademiet er blandt andre ClausMeyer, Lars Sonne-Hansen og brødrene Price, som alle er anerkendt for deres kulinariske og gastronomiskeindsatser.

Arla Unika

Arla Unika startede i 2002 som Arlas program for udvikling af nordiske gourmetoste. I samarbejde meddanske topkokke og nogle af Arlas dygtigste ostemestre og produktudviklere har Arla Unika efterfølgendeudviklet en række oste- og mejeriprodukter, der nyfortolker den nordiske mejeri- og ostetradition.Gourmetostene fra Arla Unika, heriblandt Danmarks eneste danskproducerede råmælksost, Unika Kry,afsættes fortrinsvist til danske toprestauranter samt i Arla Unikas butik i Torvehallerne. Et mindre udvalg afostene er dog også tilgængelig i udvalgte delikatesse- og dagligvarebutikker.

Emneord mælk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.