Rapport: Trumps Mexico-mur vil fordoble mælkepriserne i USA
En rapport fra de amerikanske mælkeproducenters organisation fra efteråret 2015 er blevet højaktuel, efter at præsident Donald Trump holder fast i sine planer om en hård linje overfor immigranter.

USAs præsident, Donald Trump, har planer om både at bygge en mur langs grænsen til Mexico for at stoppe illegal immigration fra nabolandet og at sende illegale immigranter hjem. Og sker det, og sætter det en effektiv for stopper immigrationen , vil det få stor indvirkning på mælkepriserne i butikkerne.

Det viser en rapport fra 2015 udarbejdet af forskere ved Texas A&M University på vegne af amerikanske NMPF, National Milk Producers Federation, der har ca 32.000 medlemmer. I rapporten indgår en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmerne.  

Ifølge undersøgelsen er således halvdelen af i alt 150.000 ansatte på de amerikanske mælkeproduktionsberifter immigranter. En tredjedel af bedrifterne har ansatte med udenlandsk pas, og disse bedrifter producerer tæt på 80 procent af al mælk fremstillet i USA.     

Og ifølge rapporten vil det koste dyrt, hvis denne kilde til rekruttering af arbejdskraft tørrer ud. Mælkepriserne i butikkerne vil således stige med forventet 90 procent, og samfundsøkonomien vil få et tab på 32,1 mio. dollars (ca. 225 mia. danske kroner) pr. år.

I alt vil der gå 208.000 arbejdspladser tabt for det amerikanske samfund, heraf 77.000 direkte på malkebrug. Det vurderes, at 7.000 mælkebedrifter vil blive nødt til at lukke ned på grund af mangel på arbejdskraft. 

I undersøgelsen er der ikke skelnet mellem om immigranterne er beviseligt eller ikke-beviseligt født i udlandet. 71 procent af farmerne giver imidlertid udtryk for, at de kun har lille-middel tillid til, at immigrantmedarbejdernes arbejdsdokumneter er valide, og at de derfor risikerer at forsvinde ved en stramning af immigrant-politikken.

I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten udtalte bestyrelsesformanden for NMPF, at det ikke er muligt for de amerikanske mælkeproducenter at hyre medarbejdere med hjemligt pas. 

Mælkefarmerne forsøger nemlig også at hyre amerikansk arbejdskraft, men det lykkedes de meget dårligt med - på trods af at en gennemsnitsløn på en mælkefarm ligger et pænt stykke over mindstelønnen i USA.

 

 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.