RDM satser fortsat på fælles og højproduktiv avlslinje
Fremtidens avlsmål gav en særdeles livlig debat på RDMs årsmøde.

Det var en af de 140 deltagende mælkeproducenter, der bedst sammenfattede den ivrige debat på RDMs årsmøde om eventuelt at indføre flere avlslinjer:

»Hvis vi laver en grøn linje med fokus på bløde værdier, hvad skal vi så kalde den anden avlslinje«, spurgte hun.

Det var næstformand Morten Hansen, der bragte emnet op på årsmødet ved at fortælle om de tre vidt forskellige indekser blandt de australske røde køer, hvor Aussie Red udgør ca. 48.000 ud af en samlet bestand på 1,45 mio. malkekøer ’down under’.

Aussie Red arbejder med et type-indeks, hvor de typemæssige egenskaber klart nok vægtes højt, primært på bekostning af ydelse. I sundhed-indekset vægter funktionelle egenskaber noget højere på bekostning af især ydelse og type. Egentlig har Aussie Red også et såkaldt balanceret indeks med fokus på ydelse.

Sundhed er rød styrke

Morten Hansen pegede på, at de funktionelle egenskaber i forvejen er den røde kos styrke og er med til at løfte dækningsbidraget op på niveau med de øvrige racer, fordi bedre sundhed og holdbarhed også har en reel betydning for budlinjen, især i perioder med lav til middel mælkepris. Til økologi har den røde ko vist sig særligt velegnet.

»Vi vægter ydelse lidt højere nu, men skal vi have mere fokus på velfærd og sundhed og gå i retning af for eksempel australierne?« spurgte Morten Hansen

Han pegede på muligheden for at etablere en decideret grøn avlslinje med fokus på afgræsning, økologiske produktionsforhold og priser, dyrevelfærd, pollethed og lavt antibiotikaforbrug. Han vurderede, at der var en forskel i forskellige ønsker i markedet, som kunne pege i retning af flere avlslinjer.

Ønskes: Højproduktiv ko

Type-indekset blev hurtigt lagt i graven, da type og økonomi ifølge mødedeltagerne sjældent hænger godt sammen, men det kan være nok så rart at have kønne køer at kigge på i hverdagen.

Kristoffer Kappel talte formentlig på manges vegne, da han opfordrede til, at avlsmålene holder fokus på størst mulig produktivitet, og så må de øvrige mål komme med hen ad vejen.

Dermed blev en efterhånden årelang diskussion om at arbejde med flere avlslinjer formentlig lagt om ikke død, så langtidsparkeret.

Faktaboks

Avl: Særlige linjer eller flere indekser?

De økologiske holstein-mælkeproducenter har ifølge Dansk Holstein ikke været interesseret i en decideret øko-avlslinje. Hos Dansk Jersey ser man heller ikke flere avlslinjer for sig, men kan godt forestille sig et særligt øko-indeks, så det bliver lettere at finde tyre med de ønskede egenskaber. Alle forventer dog mere fokus på avlsmål som fodereffektivitet, metanudledning og holdbarhed samt persistent mælkeydelse i forhold til forlænget laktation. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.