Regn grundigt, før du feder krydsningskvier

Opfedning af krydsningskvier kræver lidt særlige forhold for at være en god forretning.

Premium Kvier, der slagtes når de er 20-30 måneder gamle og leverer rødt oksekød af høj kvalitet, kan blive en væsentlig konkurrent til meget af det importerede oksekød, som ligger i de danske kølediske. Det er et af argumenterne fra Danish Crown, der har introduceret det nye koncept.

Som mælkeproducent skal man dog grundigt regne på, om der er forretning i at producere disse krydsningskvier, påpeger kvægrådgiver Henrik Hansen Bonde, Kvægrådgivning Danmark.

 

Hvornår der det en god ide at fede krydsningskvier?

- Det skal man gøre, hvis man interesserer sig for det og har staldpladser eller græsarealer uden alternativ værdi. Man skal ikke gøre det for at presse ekstra dyr ind i stalden eller forvente, at det giver en stor økonomisk gevinst. Det vigtigste er til enhver tid mælkeproduktionen og den tid, man bruger der. For de fleste vil det være lige så godt at sælge kvierne som spædekalve, siger han.

Med græsarealer uden alternativ værdi tænker han på engarealer, der ikke bruges til andet eller naturarealer, hvor man kan få tilskud til afgræsning.

- Jeg antager, at de fleste stalde er fyldt godt ud. Er der en, som er interesseret, har reduceret opdræt og god plads i stalden, så kan det måske give mening at producere krydsningskvier til slagt, men man skal regne på det først med egne forudsætninger.

Han forestiller sig, at konceptet snarere er rettet mod hobbyfolk, der har bygninger, der ikke bliver brugt, eller mælkeproducenter, der er ved at lukke ned, men gerne vil have lidt dyr i stalden.

- Hvis man ikke går op i avl og dyrskuer, er det måske et godt alternativ til kødkvæg, for man sparer jo en ammeko, og det tæller den rigtige vej på klimasiden, siger han.

Der kan dog være situationer, hvor man som mælkeproducent ikke kan finde en aftager til spædekalvene og hvor konceptet kan have en værdi for mælkeproducenten som en god afsætningsmulighed.

Vælger man at opdrætte krydsningskvier til slagt, er det vigtigt at holde foderomkostningerne nede, uden at gå på kompromis med trivslen. Det gør man ved at få dem godt i gang med mælk og tilskudsfoder i det første halvår – en succesfuld opstart sætter barren højere for, hvor gode resultater man kan opnå i sidste ende, siger Henrik Hansen Bonde.

Senere skal de til en slagtealder på 18-20 måneder, fodres som malkekvægs opdrættet med en typisk græsbaseret kvieration og slutfedes med ekstra stivelse 1-2 mdr. før slagtning

Faktaboks

Krydsningskvier 

  • Krydsninger mellem malke- og kødkvæg giver bedst økonomi
  • Fasefodring er nødvendig for at sikre en god slagtekrop
  • Plads nok er vigtigt, for høj belægning giver dårlig tilvækst og variation

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.