Regn ud, hvornår det kan betale sig at blæse på køerne

Vejret bliver varmere, og somrene varer længere. Det påvirker køerne og deres mælkeproduktion.

Men hvornår er det økonomisk rentabelt at investere i køleanlæg til staldene? 

Det har svenske Sofia Abrahamsson sat sig for at regne ud.

Hun er uddannet agroteknolog, og har det senere år arbejdet med at udvikle et beregningsværktøj, hvor man kan sammenligne omkostninger ved investering i forhold til indkomsttab ved varmestress. 

Beregningsværktøjet fungerer ved, at man indberetter sit antal af køer, deres årlige ydelse og mælkepriser. 

Derudover indskriver man også antallet af dage, hvor der forventes at være et varmestress, det vil sige de dage hvor ventilationen skal være i gang. 

Man udfylder også prisen for el, samt hvor mange timer om dagen, anlægges forventer at være tændt. 

Når det er gjort har Sofia Abrahamsson inkluderet nogle ventilations- og køleanlæg fra producenter såsom DeLaval og Topcool, hvor deres priser anlæg, samt anslåede installations- og vedligeholds omkostninger medregnes. 

Når disse tal er registreret, giver værktøjet en beregning på de årlige omkostninger. Disse er den samlede investeringsomkostning fordelt over anslået levetid, hvilket ifølge Ja.se er sat til at være omkring 12 år. 

Med i sine beregninger har Sofia Abrahamsson, medtaget et antaget udbytte på 27 liter mælk om dagen. Desuden er der indsat estimerede tabsprocenter for forskellige temperaturer. "For henholdsvis 25, 30, 35 og 40 grader, vil der være et fald i mælkeproduktionen på ni, 16, 34 og 56 procent," siger Sofia til JA

På denne måde er det altså muligt at se hvornår det kan betale sig at investere i køleanlæg, for at undgå indkomsttab. 

Hvis man eksempel vis regner med blot 4 dage med 25 grader, er pladsen til investering ikke særlig stor. Hvis man derimod regner med 4 dage med over 40 grader, er det hurtigere pengene værd. 

Sofia understreger dog at investeringsrummet kan variere fra besætning til besætning. 

"Frem for alt, jo mere køerne producere normalt, jo større investeringsrum vil der være. Og jo færre dage med varmestress er nødvendige for at investeringen kan betale sig", siger hun.

"Man ser jo, at klimaet bliver varmere samtidig med, at der stræbes efter højere ydelse. Så køleanlæg er absolut relevant at investere i." 
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.