Det kan ses på afregningen, når Ole Hansen sædvanligvis begynder fodringen med friske roer i september måned. Mælkens fedtprocent stiger nemlig 0,2-0,4 procent fra de normale 4,5-4,7 procent, og det giver flere kg EKM og en højere betaling for mælken.
I år har den varme sommer sat sit negative præg på fedtprocenten, som p.t. balancerer på 4,0 procent, og derfor glæder Ole Hansen sig endnu mere til at starte fodringen med roer. De 175 årskøer, som både repræsenterer holstein, RDM og jersey, får mindst 2,5 kg ts/ko i friske, skårne roer hen over vinteren.
Man kan regne med roer
Ifølge Ole Hansens kvægrådgiver, Erik Kjærsgaard, er roerne især interessante, fordi de er stabile i forhold til udbytte og i særdeleshed kvalitet.
»Roernes udbytte kan svinge lidt, men slet ikke som i majs og græs, og man er ikke på samme måde følsom i forhold til slættidspunkt eller varme/kulde, som har betydning for kvaliteten af eksempelvis majs. Roer kan man regne med«, siger Erik Kjærsgaard, som er produktkonsulent hos Vestjyllands Andel.
I forhold til fodring med roer fremhæver han foruden den stabile kvalitet, at roerne giver højere fedtydelse og færre tilfælde af ketose. Roernes smagbarhed er med til at løfte ædelysten til fuldfoderet, supplerer han.
Håndtering og den fysiske håndtering af roerne er stadig afgrødens hurdle, men man skal huske udbyttet og afgrødens værdi, mener Erik Kjærsgaard.
»Roernes udbyttepotentiale er steget med 20 procent på ti år. Det kan ingen anden afgrøde matche. Er man presset på grovfoderareal, er roerne virkelig værd at overveje, fordi man ofte vil kunne avle 50-100 procent mere pr. hektar sammenlignet med majs og græs«, uddyber Erik Kjærsgaard.
Faktaboks
- Ole Hansen, Varde
- 175 årskøer, blandet besætning
- 11.500 kg EKM/ko
- Fodring med roer
Kommentarer