Russiske myndigheder går på inspektion i Jylland
Russiske myndigheder besøger i denne uge tre jyske kreaturslagterier, der som de eneste tre får mulighed for at genåbne eksport af biprodukter.

Tre jyske kreaturslagterier får i denne uge en mulighed, der kan genåbne for deres eksport af biprodukter til Rusland. 

Det er kreaturslagterierne 'Aalestrup Eksportslagteri - Hjalmar Nielsen' og Danish Crown i Aalborg og Holsted, som i denne uge får besøg af de russiske veterinærmyndigheder. De skal inspicere og godkende dem til at genåbne for eksporten af biprodukter fra kreaturer til Rusland, fortæller Camilla Brach Andersen, souschef i International Handel, Fødevarestyrelsen.

"De skal besøge tre kreaturslagterier, som alle sammen er blevet udvalgt ud fra deres slagtetal og ud fra, at de allerede stod på Ruslands liste. Vi har valgt de udfra de kriterier vi har modtaget fra Moskva i håb om, at de kan bane vejen for de andre virksomheder," siger hun.

Inspektion skal øge tilliden

Rusland har tidligere begrundet deres retriktioner over for EU med, at de havde fundet stoffer, som strider imod russiske betingelser for import. 

Derfor har landet stillet et præmis om, at de vil inspicere tre udvalgte virksomheder i Danmark og tre andre EU-lande, hvis de skal genåbne for importen af biprodukter for de pågældende virksomheder.

”De russiske myndigheder kommer for at tjekke bl.a. sporbarhed, som de er meget optaget af efter deres embargo, om virksomheden lever op til de russiske krav ved eksport, hygiejne og restkoncentrationer. I det hele taget forventer vi, at det vil øge deres tillid til systemet i Danmark," siger Camilla Brach Andersen.

 biprodukter er første trin

Hvorvidt det kan blive genåbning for den import af fødevarer, som Rusland har forbudt siden august måned, har Fødevarestyrelsens souschef dog svært ved at vurdere.

”Det er svært at vide, hvad vi skal forvente, men vi ser det som et vigtigt trin i vores forsøg på at genåbne for eksporten fra Rusland. Vi håber, at biprodukterne fra kreaturer er første trin, og at vi bagefter kan åbne for endnu flere varer og virksomheder,” siger Camilla Brach Andersen.

Ruslands udsendte ankommer onsdag, hvorefter inspektionen skal finde sted torsdag og fredag.

 

Faktaboks

Animalske biprodukter er hele kroppe eller dele af dyr, animalske produkter eller andre produkter fra dyr, som ikke er bestemt til konsum. F.eks. grisetæer og -tryner.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.