Så mange mia. kr. får danske landmænd i tegnebogen i morgen

Landbrugsstøtten kommer et par uger før forventet.

I morgen onsdag bliver en god dag for mere end ni ud af ti landmænd. Da kan de fleste, eller nærmere 93,5 procent, glæde sig over, at EU-støtten skulle være gået ind på kontoen. I alt 5,6 mia. kr. af de 6,2 mia. kr. der skal udbetales, er nemlig sendt af sted i dag og inde på landmændenes nem-konti i mrogen.
Støtten kommer dermed ud et par uger før end forventet

Stor automatisering
Jette Pedersen, adm. direktør i NaturErhvervstyrelsen, som står for udbetalingen, glæder sig over at udbetalingen er klar allerede, for det er noget, styrelsen har prioriteret højt.
»Vi har været relativt gode til at få implementeret vores IT-systemer. Det har betydet, at 65 procent af ansøgningerne er uberørt af menneskehånd. Samtidig har kontrollørerne knoklet en vis del ud af bukserne, og inde i Nyropsgade er de gået på arbejde og har fået alt på plads, flytning eller ej,« forklarer hun.
Tidligere på året forventede NaturErhvervstyrelsen ellers, at støtten først ville komme senere i december og i løbet af januar til de i alt 40.800 landmænd.
Årsagen var nye, komplicerede regler i forbindelse med indførelsen af EU’s store landbrugsreform, har nemlig gjort ansøgningsprocessen og sagsbehandlingen mere omfattende.
Reformen betyder samtidig, at EU har øget antallet af kontroller på landbrugene, inden pengene skal udbetales.

Tvivl om fremtiden
Om pengene kan komme lige så tidligt ud i de kommende par år, når 400 medarbejdere skal flyttes fra København til Augustenborg, er ifølge Jette Pedersen for tidligt at svare på. Styrelsen risikerer i den forbindelse af miste mange af de medarbejdere, der har erfaring med udbetaling af landbrugsstøtte.
»Det kigger vi på i forbindelse med vores resultatkontrakt med Fødevareministeriet. Vi skal være ambitiøse, men vi skal også afstemme forventningerne med det mulige. Men udbetaling af støtte er meget højt prioriteret, og så må vi måske være mindre ambitiøse på andre områder,« siger hun.

Hurtigere end nabolande
Lige nu glæder hun sig over, at så stor en del af støtten er på vej ud til landmændene før tid. Og i øvrigt hurtigere end nabolande som Sverige og England, hvor landmændene må vente længere.
Det er blandt andet takket være et godt samarbejde med landbruget.
»Jeg synes selv, vi har gjort det flot, men vi har også et godt samarbejde med en teknikergruppe af konsulenter, der giver gode tips og tricks, så det går lettere,« siger Jette Pedersen.
Hun forventer, at stort set hele støtten er udbetalt ved udgangen af januar, når resten af de sager, som kræver længere sagsbehandling, er færdigbehandlet.

Ros fra L&F
Fra Landbrug & Fødevarer lyder der ros til NaturErhvervstyrelsen.
»Vi er meget glade for at det er lykkedes at rykke det frem i forhold til den målsætning, de først havde. Det er helt afgørende i forhold til den økonomiske sitation, landbruget står i,« siger Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef.
Han mener, at Danmark måske er det EU-land, der har mest styr på udbetaling landbrugsstøtten.

NaturErhvervstyrelsens ændringsbekendtgørelse har været i offentlig høring, og samtidig med NaturErhverstyrelsens ændring har Miljøstyrelsen udstedt en ny husdyrgødningsbekendtgørelse.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.