Så meget kan mælkeproducenter overskride kvote - uden straf

Den straffrie kvoteoverskridelse er på fire procent og ikke tre procent som hidtil forventet, viser beregning fra Jysk Landbrugsrådgivning.

Siden denne artikel blev skrevet, har andre ytret skepsis over for prognosen, heriblandt Mælkeudvalget. LandboNord skyder på 101-102 procent. Centrovice er også skeptisk.

Med blot 86 dage tilbage i kvoteåret, så føler Jysk Landbrugsrådgivning sig nu sikre nok til at melde ud, at de danske mælkeproducenter kan forvente en straffri kvoteoverskridelse på fire procent. Det er én procent mere, end de forventede i oktober.

Sådan lyder en prognose fra Jysk Landbrugsrådgivning.

”Nu står vi jo med budgetter, som ofte ikke hænger sammen, og så mener jeg, at det er en væsentlig melding, at strafudgiften bliver betydeligt lavere end hidtil antaget. Det tror jeg, at nogle banker vil se frem til,” siger Torben Hedegård, kvægrådgiver ved Jysk Kvæg under Jysk Landbrugsrådgivning.

Det vil gavne to typer producenter. Landmænd, som har opholdt en høj produktion, selvom det vil udløse en superstraf på 2,07 kroner pr. liter mælk,  vil få mindsket bøden.

Det hjælper også mælkeproducenter, som har slagtet ud for at mindske produktionen og bøderisikoen.

"Så behøver de måske ikke bremse så meget op, som de ellers har gjort," siger Torben Hedegård.

Den straffrie produktion afhænger blandt andet af mængden og fedtindholdet. Når den straffrie procent er øget, så skyldes det en lavere fedtprocent og en faldende indvejning af mælk på mejerierne.

Det vendte i oktober, hvor indvejningen siden da er faldet med 390.000 liter om dagen på landsplan.

”For første gang i mange år, så er den daglige indvejning betydeligt lavere end året før,” siger Torben Hedegård.

Der findes ikke statistik over antallet af malkekøer i Danmark endnu, eftersom de først offentliggøres senere. Men Torben Hedegård er sikker på, at den lavere indvejning ikke skyldes, at mange landmænd har slagtet ud.

Han føler sig relativt sikker på, at prognosen holder de sidste måneder i kvoteåret.

"Med vurderingen på fire procent har jeg forsøgt at være forsigtig," forklarer han.

"Jeg har svært ved at forestille mig, at den mængde mælk, som en lavere straffri kvote kræver, kan nå at blive produceret. Hvor skal den komme fra?," påpeger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.