Sådan forebygger du sommerens celletalsstigning

Rene køer er en vigtig forudsætning for at undgå stigning i celletallet om sommeren. Derfor kan du allerede nu sætte de nødvendige tiltag i gang, som sikrer rene køer – og så gavner det hele året rundt.

Hvert år oplever mange mælkeproducenter en stigning i celletallet henover sommermånederne. Det er der flere årsager til, men en af de væsentligste er ifølge kvalitetsrådgiver Benny Kirkeby, SEGES, at gødning i kombination med fugt og varme er guf for bakterierne.

”Og hvis køerne ikke er rene, men har gødning på yver og krop, ja så har vi balladen”, siger Benny Kirkeby.

Han understreger samtidig, at rene køer selvfølgelig en vigtig faktor for mælkekvaliteten hele året rundt.

”Men beskidte køer får endnu større konsekvenser for celletallet i sommermånederne”, siger han.

Derfor lyder anbefalingen, at man allerede nu går i gang med at indføre de rutiner, der skal til for at holde køerne rene, hvis det ikke allerede er gjort.

Derfor har Landbrugsinfo opstillet fire gode råd til at holde køerne rene og celletallet nede.

 

Fokus i stalden

Det største arbejde i at opnå rene køer ligger i stalden. Her skal der sættes fokus på de steder, hvor koen opholder sig – dvs. sengebåse og gangarealer.

”Det er for lidt kun at skrabe ned fra sengebåsene i forbindelse med malkning. Undersøgelser viser, at besætninger, der skraber ned fem gange i døgnet generelt har lavere celletal og bedre yversundhed”, siger Benny Kirkeby.

Han anbefaler derfor, at man skraber ned som det første, når man kommer ud i stalden om morgenen, i forbindelse med malkning morgen og eftermiddag, ved brunstobservation og ved aftenrunden.

For at opnå rene gangarealer, skal skraberne være vedligeholdte og køre optimalt.

”Sørg også for at inventaret er korrekt indstillet. Ellers ligger koen forkert og kommer til at skide i båsen”, lyder det fra kvalitetsrådgiveren.

Haleklip og yverhår

Sørg for at klippe køernes haler og brænde yverhår for at undgå, at der sætter sig gødning i. Klip og brænd mindst hvert halve år.

”Gør det fx i forbindelse med klovbeskæring, når koen alligevel er fikseret”, anbefaler Benny Kirkeby.

Gode rutiner i malkestalden

Rene køer i stalden er stedet at starte, men det er også vigtigt at undgå smitte fra ko til ko under malkning.

Holdopdel køerne, sørg for gode malkerutiner og brug de rigtige besætningstilpassede yverprodukter.

Besætningstilpassede yverprodukter, er produkter der er afhængig af hvilke bakterier, der dominerer mælkens bakteriologiske kvalitet. Hvis f.eks. det er stafylokokker, der typisk er problemet, er det iodprodukter, man skal bruge.

Tilstrækkelig vandforsyning

Hvis koen ikke kan få nok at drikke, får den nemmere varmestress og nedsat immunforsvar, som øger risikoen for forhøjet celletal.

Derfor er det vigtigt, at vandforsyningen er tilstrækkelig – dvs. 10 cm vandspejl pr. ko. Har man 200 køer, skal der altså sammenlagt være 20 meter vandkar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.