Sådan forebygger kvægbrugere udledning af metan

Hvordan arbejder du på at reducere udledningen af metan og CO2? Det har LandbrugsAvisen spurgt tre mælkeproducenter om.

En ny regering er på plads og en CO2-afgift på vej.  Selv om ingen ved, hvordan afgiften skal gennemføres og virke, rumsterer udsigten til en dyr afgift i hovedet på mange kvægbrugere. LandbrugsAvisen har spurgt tre, hvordan de arbejder med problematikken.

Vi skraber point til os

- Umiddelbart har vi fokus på at opnå så mange point som muligt i Arlas bæredygtighedsmodel. Jeg har tidligere været under økonomisk pres, og de effektiviseringer jeg har sat i vært i den forbindelse, har også gavnet på klimafronten, for eksempel at have høj foderudnyttelse med en høj grovfoderandel og passe på det protein, vi køber, at holde lav dødelighed og vælge de rigtige afgrøder. Da vi skiftede malkerobotter, fik vi også skåret rigtig meget af elforbruget.

Thomas Poulsen, Mern, 440 jersey malkekøer.

 

Vi regner nøje  på effektivitet i mark og stald

- En CO2-afgift bekymrer mig meget. Vores tankegang er effektivitet og høj udnyttelse af foderet, for det giver mindre klimabelastning per kilo mælk. Vi skal både have højt udbytte per hektar og en høj udnyttelse i koen. I år har vi investeret i vanding for at øge udbyttet i marken. Samtidig har vi registreret udbytte overalt, så vi næste år kan køre med tildelingskort og tildele gødningen, hvor den giver højest udbytte. Vi fodrer blandt andet med sukkerroer, som har hjulpet os til høj fodereffektivitet. 

Martijn Damsteegt, Tinglev. 1.000 køer, 600 hektar

 

Vi skal først og fremest have ydelsen op

- Jeg er helt nystartet og skal have besætningen op i gear ydelsesmæssigt. Effektivitet gavner også klimaet. Generelt læner jeg mig op ad Arlas anbefalinger i deres klimatjek. Når det bliver muligt at bruge klimapulveret Bovaer, vil jeg overveje det. Vi fodrer med majs og biprodukter fra sukkerfabrikken, og jeg vil mene, det er mere klimarigtigt at udnytte biprodukterne i køerne. På sigt vil jeg gerne levere gyllen til biogas.

Emil Vest-Hansen, Falster, 170 årskøer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.