Sådan gør du græsmarken klar til der kommer regn
Du skal tage højde for, om du netop står overfor en mark med biomasse nok til at tage et beskedent slæt, eller du står overfor en mark hvor det golde landskab skal møde en brakpudser.

Af Randi Routh Becher, planteavlskonsulent, LandboNord

Ude i landskabet står græsmarkerne lige nu gule og tørre. De mangler regn, og du mangler udbytte.

Men skal vi se fremad, skal der lægges en strategi for, hvordan den tørre græsmark skal håndteres når regnen kommer.

Slæt eller brakpudsning?

Selvom græsplanterne ser visne ud, vil græsmarken de fleste steder kunne gro igen med noget nedbør.

Det er forskelligt, hvor meget biomasse der står på markerne lige nu. Nogle steder kan man se rødkløveren stikke frem som det eneste grønne, mens andre marker ligner en tør savanne, der kun venter på at regntiden kommer igen.

Du skal tage højde for, om du netop står overfor en mark med biomasse nok til at tage et beskedent slæt, eller du står overfor en mark hvor det golde landskab skal møde en brakpudser.

For begge scenarier gælder det, at slæt eller brakpudsning skal fortages umiddelbart lige inden at vejrudsigten ser ud til at give 40-50 mm nedbør. Det er den mængde nedbør, der skal bruges for at sikre græsset genvækst.

Gyllebeholdning

Mange steder er den gylle, der har været planlagt i gødningsplanen, ikke bragt ud.

Prioritér at få gyllen ud nu med en nedfælder. Det virker måske ikke som det optimale tidspunkt, men faktum er, at gyllekapaciteten i en gylletank ikke vokser på en bedrift, på trods af tørke og at gylle lageret skal bringes ned inden vinteren.

Det er at foretrække at køre gylle ud nu, hvor det er muligt, og hvor græsset har mulighed for at gøre brug af næringsstofferne til sin genvækst. Senere udbringning kan medføre for kraftig vækst i græsmarken og dermed større risiko for udvintring af græs-marken.

Græsudlæg

Ser dit græsudlæg dødt og trist ud?

De fleste steder har græsudlæggene lidt samme skæbne som græsmarkerne, triste og tørre. Du kan blive fristet ved første øjekast til at kassere dit græsudlæg og investere i at omså marken.

Tager du et nærmere blik, vil du kunne opdage at græsset stadigvæk hæfter i jorden, når du trækker i det, og at rødderne er livlige. Det betyder, at dit græs er i live og lige som resten af dine marker venter på regn.

Det kan dog blive nødvendigt at supplere med isåning af ekstra græs/kløver efter en omgang nedbør.

Selvom græsset stadigvæk ser ud til at være i live mange steder, har den tørre sommer i den grad hæmmet især hvidkløveren i at overleve og græsset i sin etablering.

Du kan med fordel iså med den græsblanding, du allerede har brugt i foråret. Gør det efter en omgang regn - isåning før en ordentlig byge vil skylle frøene af marken.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.