Sådan håndterer du frostskadet majs

Flere steder i Jylland bød weekenden på to nætter med 2-3 graders frost. Det stiller krav til høst og lagring af majsen.

En enkel nat med let frost gør næppe skade på majs til helsæd.

Flere steder i landet oplevede man dog to nætter med ned til 2-3 graders frost i weekenden. I de pågældende områder bør man følge nedenstående råd:

1. Få overblik

Det er vigtigt, at skabe sig et overblik over, hvor skadet majsen er.

Nogle steder har majsen ikke taget skade. Andre steder er det kun de øverste blade på majsen, der har taget skade. Derudover kan der være steder, hvor stort set alle majsens blade er visnet ned af frosten.

2. Hurtig høst

Majsblade, der er visnet på grund af frost, er meget modtagelige for svampeangreb.

Derfor gælder det om, at få majsen bjerget hurtigst muligt efter frost. Majsen skal helst høstes senest 3-4 dage efter frost - og inden regn.

Tag en snak med maskinstationen, som bør prioritere at få frostramt majs høstet først.

3. Ved fodring

Fordøjeligheden i frostramt majs falder meget, og de frosne blade kan betragtes som fyldstof.

Ved fodring med frostramt majs skal man være opmærksom på, om der er toksiner i ensilagen som følge af frosten og risikoen for at svampe har bredt sig på bladene.

4. Kolbemajs

På marker, hvor majsen skal høstes som kolbemajs, vil der stadig blive lavet stivelse, så længe, der er grønne blade på majsplanten.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.