Sådan kan du opfylde kalves suttebehov

Kalve har et naturligt behov for at sutte i forbindelse med, at de drikker mælk. Det behov skal man som landmand ifølge loven sørge for bliver opfyldt.

Seges har udarbejdet følgende anbefalinger om at opfylde kalves suttebehov.

Tildel stor mælkemængde – gerne som to-trins mælketildeling, hvor kalve 0-4 uger får 8-10 liter, og kalve 5-7 uger får 5-6 liter pr. dag, med gradvis overgang. Jerseykalve et par liter mindre. Dertil kalvefoder ad lib. Så bliver kalvene mætte og har stor tilvækst allerede fra starten, og man undgår et for stort dyk i foderoptagelse ved fravænning. Desuden giver det mere mælk i både første og anden laktation.

Tildel mælk via pattespand eller pattebar, og lad spanden/baren hænge i mindst 20 minutter, efter der er drukket op. Det nedsætter graden af unormal sutteadfærd. Hos de store mælkefodrede kalve kan det være nødvendigt at fjerne pattespandene/pattebaren, når mælken er drukket for at undgå, at kalvene sutter patterne i stykker. Opsæt i stedet narresutter.

Undgå at hurtigt-drikkende kalve fortrænger langsomt-drikkende kalve ved at opsætte adskillelser mellem kalvene. Adskillelserne skal nå mindst ned til kalvenes skuldre.

Patter og narresutter skal være hele og af god kvalitet. Fødevarestyrelsen godtager ikke stykker af vandslange eller flossede narresutter.

Placer narresutter i nærheden af, hvor kalvene drikker mælken. Det øger chancen for, at kalvene bruger sutterne i stedet for at sutte på hinanden eller inventaret.

Placer også sutterne over kalvehøjde. Så er der mindre risiko for, at de bliver forurenet med gødning.

Monter sutterne på en flytbar planke eller lignende. Det gør det lettere at tage sutterne ned og få dem grundigt rengjort.

Rengør og desinficer sutterne jævnligt. Brug alkalisk sæbe og desinfektionsmiddel efter vejledningerne på dunkene.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.