Sådan tjekker du din gamle muleby-tank

Jørgen Hviid, Seges, giver gode råd til, hvordan landmænd kan tjekke deres gamle mulebytanke.

En svineproducent oplevede lørdag, at hans muleby-tank fra 1982 kollapsede. Han havde ikke haft mistanke til, at der var problemer.

Beholderne skal kun kontrolleres hvert 10. år, og der kan derfor opstå skader på gylletanken i det mellemliggende tidsrum.

Landbrugsavisen.dk har derfor spurgte Jørgen Hviid, konsulent ved Seges med ansvar for byggeri og gyllebeholdere, hvad landmænd selv kan gøre.

UNDERSØG KABLER MED KOBEN

Gå rundt om gylletanken og vrid et koben inde bag kablet. Hvis det giver sig, er det sprunget. Det skal i så fald skiftes.

Vær opmærksom på, at gylletanken bør være tømt, når du tjekker kablerne, ellers risikerer du, at den kollapser, mens du vrikker i kablet.

Problemet er, at nogle kabler befinder sig under jorden. Disse kabler kan du ikke inspicere uden at grave.

OVERVEJ AT SKIFTE GAMLE KABLER

For cirka 20 år siden gik gylletanksproducenterne over til at bruge stærkere kabler. Før var de kun 3/8 tommer, svarende til 9,3 millimeter. Det er ikke muligt at fortælle, hvilket årstal de gamle kabler præcist var udfaset. Hvis du har de gamle kabler, kan du overveje at skifte dem.

”Det er selvfølgelig nemt nok at sige bag skrivebordet, det koster jo 10.000-15.000 kr. at få nye kabler. Men man bør i hvert fald være opmærksom på de tynde kabler,” siger Jørgen Hviid.

INSPICER KABELOMSLUTNINGEN

Tjek, om der er huller på kabelomslutningen. Det kan oftest ses ved, at fedtet er løbet ud af omslutningen og har skabt mørke pletter på beholderen. Nogle landmænd forsøger at reparere huller, men hvis der opstår mange huller, tærer det på kablets bæreevne. Så er det bedst at skifte kablet.

Plastkappe kan nedbrydes af sollys, og det betyder at der kan trænge fugt ind til selve wiren, som herved kan tære over på længere sigt.

Man kan opfordre landmanden til visuelt at tjekke kablerne og ved mistanke at kontakte en kontrollant eller en person med teknisk baggrund, siger Jørgen Hviid.

”Hvis halvdelen af trådene er tæret over, så er styrken væk i det kabel,” siger Jørgen Hviid.

TJEK FUGEMASSEN

Fugemassen kan være mørnet, hvilket du også kan tjekke. Det har dog mindre effekt end kablerne, vurderer Jørgen Hviid.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.