Sådan vinder kvægbruget klimavalgkampen
Ugen på Spidsen: Nu gælder det om at være klar til en masse klima-bullshit i valgkampen. Men forhåbentlig sejrer fornuften og realismen, håber ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Som en af topscorerne på befolkningsbekymringslisten bliver klimaet uden tvivl et varmt emne i valgkampen frem til 5. juni.

For kvægbruget gælder det om at holde sig til fakta og stille dilemmaet præcist op: Når klodens befolkningstal øges og velstanden stiger, skal der produceres flere fødevarer, og enten gør vi det med lavest muligt klimaaftryk og højest mulig fødevaresikkerhed, eller også gør andre det og forværrer kun klimaproblemerne.

Så enkelt er det. Og så kompliceret er det.

Evnen forpligter

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann Jensen (V), i hvert fald et stykke tid endnu, sagde det ganske fint forleden dag på sit gårdbesøg for at se hverdagens mange små og større klimatiltag på det særdeles veldrevne kvægbrug Ejer Møllegård:

»Vi skal tage ansvar. Det er rigtig fornuftigt at producere fødevarer i Danmark, når vi kan gøre det med det mindst mulige klimaaftryk. Men det er en evig diskussion. Andre mener, at vi har alt for meget landbrug i Danmark. Men det har vi, fordi vi kan. Og den evne forpligter«.

Hele sektoren står bag

Præmisser og mellemregninger er altid det første, der forsvinder i en valgkamp, men hold fast i dem.

For alle præmisserne og mellemregningerne er helt afgørende for at forstå, hvorfor fødevareproduktionen meget gerne må vokse fremover i Danmark i stedet for alle mulige andre steder i verden, hvor klimaaftrykket pr. produceret enhed er tre-fire gange større end herhjemme.

Hold fast i, at hele mælkesektoren allerede har meldt meget ambitiøse målsætninger ud om at blive helt klimaneutral i år 2050. Helt frivilligt, endda. Hvor mange andre sektorer har gjort det?

Hold fast i, at de målsætninger gælder hele vejen fra stalden til tappemaskinen på mejeriet, for hele sektoren står bag.

Vi har ikke skabt klimaproblemet

Hold fast i at klimavenlige fødevarer og ny klimateknologi bliver en guldrandet forretning for landbruget, for vores andelsselskaber og for Danmark.

Hold fast i, at landbruget ikke har skabt klimaproblemet, det har afbrænding af fossile brændsler. Men at vi naturligvis gerne hjælper med at løse problemet. Hold fast i, at vi er en del af løsningen - til forskel fra de fleste andre erhverv.

Hold fast i fakta og kendsgerninger.

God valgkamp!

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.