Salmonella hos kvæg dykker til flot bundrekord

Forekomsten af salmonella i dansk kvægbrug er på sit laveste nogensinde.

Antallet af kvægbesætninger med salmonella er på sit laveste nogensinde. Det viser en opgørelse fra Seges og KvægVet.

I 2003 var det knapt hver fjerde mælkeleverende besætning, som var placeret i salmonella status to og tre. I dag er det antallet reduceret til 5,6 procent af de 3410 mælkeleverende besætningerne.

Tager man de ikke-mælkeleverende besætninger med, såsom kødkvæg- og slagtekalvebesætninger, er det 6,1 procent af besætningerne, som er i salmonella status to eller tre.

Værst i sydvestlige Jylland

De 190 besætninger, som er i status to eller tre, er især koncentreret i det sydvestlige Jylland, sydlige Jylland og Himmerland.

I det østlige Jylland er der ingen besætninger i status to eller tre, imens der er én enkelt på Sjælland, én på Fyn og én på Bornholm.

Indsats skærpes

15. juli strammes sanktionerne mod salmonella-ramte besætninger yderligere, når slagtekalvebesætningerne i status forpligtes til at dokumentere besætningens salmonella-status ved indsendelse af blodprøver. Hvis ikke disse prøver er negative, skal der i tillæg indsendes gødningsprøver.

Findes der salmonella dublin i gødningsprøverne, flyttes besætningen fra status to til tre, hvilket vil betyde, at besætningerne ikke kan levere til Dansk Kalv konceptet under Danish Crown. Herudover pålægges alle slagtninger et særslagtningsgebyr på 550 kroner pr. dyr.

Seges anslår, at tab af muligheden for at levere til Dansk Kalv konceptet samt særslagtninger vil medføre en tabt indtægt på cirka 1000 kroner pr. kalv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.