
Lige pludselig for et par år siden begyndte flere ting at halte for MHD Farming, der har 435 malkekøer. Ejeren Morten Dollerup havde svært ved at finde en fornuftig forklaring, men så skete der noget.
- Nytårsaftensdag fik vi en Salmonella tankmælksprøve, der sendte os i status 2, og vi anede ikke, hvordan det var kommet ind på bedriften, fortæller han.
I stigning
269 ud af 2.383 danske besætninger er smittet med salmonella, og det svarer til 11,5 procent af besætningerne. Da der er overvægt at store besætninger med Salmonella, drejer det sig formentlig om en højere procentdel af køerne, men tallet kendes ikke.
De 11,5 procenter ligger ifølge kvaegvet.dk højere end på samme tidspunkt for et år siden (10,3 procent), og det er på trods af, at branchen i juli 2021 tog skrappere midler i brug for at komme af med Salmonella Dublin. På det tidspunkt hed det 9,0 procent. De nye regler, hvor man bl.a. skal være fri både på tankmælksprøverne samt på blodprøver fra kalve og kvier, før man kommer i Niveau 1, kan dog også være årsag til, at flere forbliver i Niveau 2 i lidt længere tid, hvilket også bidrager til, at andelen af Niveau 2 besætninger er højere, forklarer, forklarer Peter Raundal, dyrlæge hos Seges.
Sådan gik det
Tilbage til Morten Dollerup, der sammen med driftsleder Kristine Bloch, dyrlægen og rådgiveren lagde en plan.
- Vi fandt aldrig ud af, hvorfor vi fik Salmonella, men vi begyndte at stramme lidt op på alt, hvad vi gjorde, husker Morten Dollerup.
Jægeren blev inviteret på besøg, når der var for mange duer, og der kom ekstra fokus på rottebekæmpelse. Når de vaskede kalvehytter, gjorde de det lidt bedre end før. De tænkte lidt mere over, hvor mælketaxaen kørte, og man gik ikke mellem ko- og kalvestald uden at desinficere støvler.
- Men det skulle jo også være praktisk muligt, indskyder han.
Kalvene kom hurtigst muligt væk fra køerne. De begyndte at give mineraler, som producenten mente ville hæmme salmonella, og så tog de konsekvent blodprøver at alle kalve, når de blev 3 måneder. Alle køer blev tillige testet med blodprøver, og tankmælksprøver begyndte de at tage hver måned, selv om det kostede lidt ekstra.
- Vi ville vide, hvordan udviklingen var, så vi kunne agere på den, siger han.
Syv pund skidt
Kælvekvierne blev også testet, og hvis de lå lidt højt i antistoffer, så blev de lempet ud til eksport.
- Vi har gjort en masse småting uden at vide, hvad der hjalp, og pludselig i foråret var vi ude af Salmonella igen og tilbage i niveau 1. Mange siger, at det var forbløffende hurtigt, understreger Morten Dollerup.
Han foretrækker i dag, at kalvene har lidt antistoffer i blodet – under grænseværdien selvfølgelig – frem for at ligge på nul.
- Jeg tror, det giver dem bedre modstandskraft til at modstå Salmonella. Der er noget med, at man skal have syv pund skidt om året for at have lidt modstandskraft og ikke blive væltet helt, når man alligevel løber ind i en bakterie, siger han.
Det kan lykkes
Peter Raundal understreger, at smittebeskyttelse er utrolig vigtig, også selv om man har været fri for Salmonella i nogle år eller aldrig har haft det. Omvendt skal man ikke give op og tænke, at det er håbløst at blive Salmonellafri, selv om man har været i niveau 2 længe.
- Det er det seneste år lykkedes for 75 bedrifter at blive Salmonellafri, så det kan skam lade sig gøre, siger han.
Faktaboks
- Værktøjet Salmonellarisikoscore i DMS viser risikoen for, at din malkekvægsbesætning smittes med Salmonella.
- I store besætninger er der større risiko for at skifte til niveau 2.
- Risikoen for smitte stiger, hvis der er naboer i salmonella-niveau 2 inden for 5 km. Handel med dyr udgør også en risiko.
- Er besætningen kommet i niveau 1 inden for kort tid, er der en større risiko for at vende tilbage til niveau 2.
Relaterede artikler
Kommentarer