Sand i sengebåsene? Her er syv overvejelser du bør gøre dig

Sandsenge øger velfærden og sundheden blandt køerne, men der er flere ting, som skal overvejes inden omlæggelse til sandseng,

Hvis man kigger på ko komfort og yversundhed, er en sandseng det bedste valg. Det betyder at mange landmænd overvejer at skifte fra måtter til sand.

Sand vil helt naturligt indeholde færre bakterier som kan give yverbetændelse, samtidig med det holder køerne rene og komfortable. Det betyder, at køerne ligger i længere tid og er mere raske.

Farmers Weekly har givet 7 råd fra Andy Dodd, konsulent fra The Farm Consultancy Group i England, om, hvad man skal overveje ved skift til sandseng.

 

1. håndtering af gylle

Gyllehåndtering er det vigtigste at overveje, når man vil skifte til sand. Systemer, hvor der er rør under jorden, kan sand blokere for gylletransporten, og det er besværligt at grave væk. 

Derfor er det også umagen værd at installere en sandseparator, som vil sørge for, at det kun er det flydende materiale, som kommer til gylletanken. På den måde kan man undgå, at man skal grave sand ud af gyllesystemet.

Hvis man skal bygge nyt system, er det også værd at overveje at bygge systemer med V rør, i stedet for U-formede rør, hvor sandet kan opbygge sig.

2. Slid

Sand vil øge sliddet på udstyr, så kæder og lejer vil slides hurtigere. Det gælder også for kædesystemer i rørsystemet under jorden.

Automatiske skrabere skal også arbejde hårdere, når gyllen indeholder sand. Ved at skrabe oftere, vil man reducere presset på systemet. Man kan også bruge traktor til nedskrabning i stedet.

3. Dybde på sengen

Højden på sengebåsene, vil påvirke omlægningen til sand.

30 cm er den maximale højde på bagkanten, uden det giver klovproblemer. Hvis den nuværende højde af bagkanten er 20 cm, kan man sætte en bagkant på, som er 10 cm høj og fylde sand i sengebåsen.

Hvis sengebåsens bagkant allerede er 30 cm, skal man i stedet grave ud til sandet. Man kan f.eks. fjerne 20-25 cm beton, for så at ligge fem til ti cm kalk med 13-15 m sand oven på.

Kalk giver en god dræneffekt og sænker mængden af sand der er behov for.

Den optimale sanddybde er 10-15 cm ifølge Andy Dood.

4. Mål på sengebås

Ved brug af sand kan højden i sengebåden øges.

Hvis sengebåsen bliver 10-15 cm højere, vil hele inventaret i sengebåsen skulle øges med 10-15 cm.

Hvis dine køer ligger godt nu, og ikke har problemer med inventaret, er det vigtigt at flytte det lige så meget som underlaget flyttes.

Det er vigtigere, at målene på sengebåsene passer til dine køer, end følger standardmål.

5. pH-værdi

Kend pH værdien på dine marker. Sand er basisk, så hvis du tilføjer basisk gylle til markerne, som allerede har en høj pH-værdi, kan det påvirke afgrøderne negativt.

6. Sandkvalitet

Afhængig hvor sandet kommer fra, kan det have forskelligt niveau af bakterier. Et højt niveau af bakterier, kan give dårlig yversundhed.

Hvis man er i tvivl om kvaliteten af ens sand, kan man sende det til bakteriologisk undersøgelse.

7. Management

Det er lige så vigtigt at bruge tid på at rengøre sandsenge, som andre type af sengebåse.

Alt vådt sand skal fjernes dagligt, og gerne to gange dagligt, og der skal fyldes sand på to til tre gange om ugen. Derudover skal udjævne alle huller i sandsengen, så mælken ikke samler sig i søer og giver grobund for bakterier. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.