Scanning kan afsløre lungebetændelse, før kalven bliver syg

Medicinalvirksomhed tilbyder nu support til diagnostik af lungebetændelse.

Lungebetændelse hos kalve kan gøre permanent skade og resultere i langsommere tilvækst, problemer med reproduktionen, dårligere ydeevne senere i dyrets liv samt højere dødelighed.

Desværre viser størstedelen af de kalve, som lider af lungebetændelse, ingen sygdomssymptomer, så det kan være mere end svært at opdage.

Medicinalvirksomheden MSD Animal Health tilbyder nu sin assistance til at undersøge omfanget af subklinisk lungebetændelse, fortæller virksomheden i en pressemeddelelse. Et af de værktøjer, som MSD Animal Health tilbyder, er ultralydsscanning. Ultralydsscanning kan opdage lungeforandringer allerede i det tidligste stadie, og giver dermed bedriftsejeren muligheden for at gribe hurtigt ind.

”Vi opfordrer landmanden til at tage fat i sin dyrlæge og bede om at få foretaget rutinemæssig diagnostik af kalvene. På baggrund af resultaterne bør der udarbejdes en handlingsplan, så landmanden fremadrettet kan være på forkant med lungebetændelse i sin besætning - og hos MSD Animal Health tilbyder vi support lige fra undersøgelse til handlingsplan.,” lyder det fra Katja Mikkelsen hos MSD Animal Health kvægteam.

Flertallet udviser ingen symptomer

En amerikansk undersøgelse foretaget på en række bedrifter viste, at 11-16 % af kalvene var smittet med lungebetændelse og viste tydelige symptomer (klinisk lungebetændelse). Andelen af kalve, der havde lungebetændelse uden at vise symptomer (subklinisk lungebetændelse) var derimod helt oppe på 23-67%.

Rapporten konkluderer, at sygdommen kan blive en dyr affære, og at besætningsejeren bør få undersøgt sin besætning rutinemæssigt for at undgå store regninger på sigt:

En anden undersøgelse med over 1.000 kalve viste, at tilvæksten hos kalve med lungeforandringer fundet ved ultralydsscanning reduceres med op til 138 gram per dag. Seges estimerer at blot 50g reduceret tilvækst per dag kan betyde et økonomisk tab på op til 150kr. pr kalv.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.