God hygiejne er en af de første forudsætninger for sunde kalve.
Det ved mælkeproducent Jan David, Bylderup Bov, og derfor indrettede han sin kalvestald, så den er let at rengøre.
Eksempelvis har han lavet to render langs med de to rækker enkeltbokse, så alt overflødig vand, ajle og spildt mælk løber ned i renden i stedet for at flyde på gulvet.
Kviekalvene til står venstre og tyrekalvene til højre i kalvestalden, som Jan David selv har indrettet. Fotos: Peter W. Mogensen
I renden ligger en bukket jernplade, som smeden har lavet, og for hver sjette meter er der afløb til gylletanken.
Når enkeltboksene skal vaskes, kan de løftes ud med minilæsseren og vaskes på en vaskeplads et andet sted på gården.
For at undgå at hvirvle vanddråber og dermed bakterier op til kalvene, har Jan David købt en flisevasker, som kan kobles på højtryksrenseren.
Overflødigt vand og spildt mælk forsvinder i renden, som har afløb til gylletanken.
Boksene kan afmonteres og flyttes udenfor, når de skal vaskes.
Læs mere i Fagmagasinet KVÆG nr. 12, som udkommer på mandag.
Relaterede artikler
Kommentarer