Se billederne: Her søges løsningerne på koens metanproblem

På AU Foulum tester man nye fodertilskud og måler effekterne på køernes metanproduktion. Den første løsning kan være klar i 2022.

Det her er verdensklasse!

Professor Mette Olaf Nielsen, Aarhus Universitet, slog armene ud med et bredt smil, da hun tidligere på ugen viste rundt i de nye forsøgsstalde på Aarhus Universitets afdeling i Foulum.

Og den dedikerede professor har ret. Som det formentlig eneste sted i verden går de vomfistulerede køer løse. I de fire metankamre udføres forsøg med rigtige køer under strengt kontrollerede forhold, og i den store forsøgsstald kan de 96 køer inddeles i otte grupper, hvor hver gruppe kan fodres specielt, hvis forsøget byder det.

Sådanne faciliteter findes næppe andre steder i verden.

Køernes udfordring med metan driver flere af forsøgene, hvor forskerne tester forskellige fodertilskud for at måle deres effekt på metanproduktionen.

Stoffer Bovaer/3-NOP fra hollandske DSM har under danske forhold vist sig at kunne reducere metanproduktion med op til 40 procent. Produktet kan, hvis de europæiske godkendelser gives, komme på markedet i 2022.

I slutningen af september indleder Mette Olaf Nielsen og co. et forsøg, hvor nordiske tangarters effekt på metanproduktionen skal undersøges.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.