Se tallene: Derfor er kvier nøglen til at bekæmpe Digital Dermatitis
En kvie, der har haft Digital Dermatitis, har op mod 335 kg mindre mælk i første laktation.

Af Rasmus Kjærgaard Wielandt, kvægrådgiver, LandboNord

Har en kvie først haft Digital Dermatitis, er risikoen for at det kommer i udbrud igen som ko tre til fem gange så stor. Dernæst viser undersøgelser, at en kvie, der har haft Digital Dermatitis, har op mod 335 kg mindre mælk i første laktation.

Derfor starter bekæmpelsen af Digital Dermatitis hos vores kvier.

Ved at sikre at der ikke er kvier, der kælver ind med Digital Dermatitis, kan vi langsomt reducere andelen af smittede køer og hæve ydelsen.

Det er dog forudsat, at vi samtidig har stor fokus på at reducere smitten fra inficerede køer til raske køer.

Tabel 1. Antal tilfælde af Digital Dermatitis som kvie

Klovbad er ikke behandling, men forebyggelse

Klovbad ved køerne kan ikke bruges til at behandle køer med aktiv Digital Dermatitis. Her virker kun gentagne behandlinger med forbinding og salicylsyre.

Det er ekstremt vigtig at få behandlet inficerede køer, så smitten fra syge dyr til raske dyr begrænses. Klovbadet kan holde de kronisk inficerede dyr, der ikke i aktiv udbrud, nede.

At sikre et godt tørt miljø med minimum kontakt med lort er vigtig, men smitte fra kronikere er uden tvivl der største problem.

Klovbad er et vigtigt værktøj til at forbygge en infektion, da det et med til at rengøre og udtørre overfladen på huden, hvilket minimere smittepresset.

Klovbad kommer dog aldrig længere end til overfladen på huden og vil derfor ikke kunne dræbe treponema bakterie længere inde i hudcellerne. Dette gør sig også gældende ved brug af formalin og andre spændende præparater i klovbadet.

Klovbad er dog stadig meget vigtigt redskab i bekæmpelsen af Digital Dermatitis, fordi det begrænser smitterisikoen fra syge dyr til raske dyr.

Figur 1. Indretning af klovbad

Det er vigtigt, at et klovbad er langt og smalt og gerne med høje sider, sådan at køerne nemt kan drives igennem.

Det er vigtigt, at alle klove kommer i kontakt med indholdet i klovbadet, og derfor bør det minimum være fire meter langt.

Et godt klovbad behøver ikke koste en formue og kan laves ud fra simple bygge materialer.

Husk goldkøerne

Goldes en ko med Digital Dermatitis, giver vi treponema-bakterierne en dejlig lang ferie på to måneder, hvor de kan få lov at etablere sig og smitte raske køer.

Det er derfor vigtigt at fortsætte den forbyggende indsats i goldperioden og følge op på smittede dyr med forbinding og salicylsyre igennem hele goldperioden.

Mange klovbeskærer køerne i forbindelse med goldning, hvilket uden tvivl er godt. Skal vi gøre det bedre, bør vi dog klovbeskære køerne en måned før goldning, sådan at vi kan nå at følge op på eventuelle skader og infektioner, før goldperioden begynder.

Forebyggelse

Treponema-bakterierne, der forsager infektionen, som fører til Digital Dermatitis, lever i køernes lort. Derfor skal vi minimere kontakt mellem huden og lort.

Bakterierne kan dog ikke uden videre trænge igennem en sund, tør og stærk hud. Små rifter i huden, fugtig hud, klovskader og general nedsætning af immunforsvaret som følge af andre lidelser, øger dog risikoen for en infektion.

Derfor handler forebyggelse om at skabe et minimalt smittepres fra miljøet, styrke immunforsvaret og undgå rifter og skader.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.