Seges: Ammoniakkrav er miljømæssigt selvmål

Regeringens beslutning om at fastholde mål om ammoniakreduktion på 24 pct. sender husdyrproduktion til lande med langt større udledning pr. dyr, vurderer landbrugets videncenter Seges.

Regeringens krav til landbruget om reduktion af ammoniakudledningen på 24 pct. i 2020 hviler på et særdeles spinkelt fagligt grundlag.

Konsekvensen af kravet bliver blandt andet, at en del af husdyrproduktionen sendes ud af landet. Det er vurdereringen ved landbrugets videncenter, Seges.

Ifølge Seges straffer regeringen reelt danske landmænd for at være gået forrest med miljøvenlig produktion, når den nu forpligter Danmark til at reducere udledningen af ammoniak fra landbruget med 24 procent i 2020.

Danmark er førende

»Danmark er førende, når det handler om at minimere udledningen pr. dyr i staldene, og vi har en lang tradition for at udvikle miljøvenlige teknologier, som landmændene har været særdeles gode til at tage i brug,« siger Hans Roust Thysen, miljøchef i Seges.

»Derfor var danske landmænd også markant foran deres europæiske kolleger, da reglerne om ammoniakreduktion blev vedtaget.«

»Nu stiller de danske myndigheder så krav om reduktion på 24 pct. fra et i forvejen lavt niveau. Det gennemsnitlige krav til reduktion i de øvrige EU-lande er seks pct. Derfor kan man roligt sige, at de danske landmænd betaler en høj pris for at have ageret miljøvenligt i forvejen,« siger Hans Roust Thysen.

Beregninger med problemer

Hans Roust Thysen peger på, at der er en række metodiske problemer med ministeriets beregninger.

»Diplomatisk sagt er ministeriets fremskrivninger efter vores vurdering præget af meget stor usikkerhed og tilsvarende beskeden realisme!«

Sender dyr ud af landet

Hans Roust Thysen vurderer, at man med beslutningen om at holde fast i en reduktion på 24 pct. reelt sender en meget stor del af husdyrproduktionen ud af landet.

»Der vil fortsat ske en reduktion af udledningen via forbedret teknologi, men med så drastisk et indgreb rammer man de husdyrproducenter, der i forvejen er pressede økonomisk ekstra hårdt og sender reelt husdyrproduktionen ud af landet til for eksempel Polen, hvor udledningen pr. dyr er langt større.«

»Samlet set er der tale om et stort miljømæssigt selvmål,« siger Hans Roust Thysen.

Emneord ammoniak

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.