Seges fraråder ECA-vand til rengøring i malkeanlæg og mælkekøletanke

ECA-vand indeholder ingen vaskeaktive tensider eller metalbeskyttende stoffer og kan derfor ikke anbefales til rengøring, lyder det fra Seges.

Den sidste tids megen omtale om brugen af ECA-vand til blandt andet rengøring af malkeanlæg og mælkekøletanke har givet mange henvendelser til Seges´ mælkekvalitetsafdeling.

Nu går afdelingen ud med en markant melding, og fraråder ECA-vand til rengøring i malkeanlæg og mælkekøletanke - selv om der dog stadig er mange løse ender på spørgsmålet.

Seges forklarer, at ECA-vand er et produkt, der fremkommer ved at lave en elektrolyse mellem almindelig postevand og natriumklorid (NaCl) også kaldet kogesalt.

Ved denne elektrolyse fremkommer der to produkter en svag syre i form af Hypoklorsyrling og en svag base indeholdende natriumhydroxid (NaOH) afhængig af, om produktet tappes ved anoden eller katoden på elektrolysecellen.

Rengøring

Både Hypoklorsyrling og Natriumhydroxid er kendte produkter inden for rengøring og desinfektion.

Derfor har interessen også samlet sig specielt om brugen af ECA-vand som rengøringsmiddel i malkeanlæg og mælkekøletanke, da det er nemt at håndtere og har meget små fremstillingsomkostninger.

Denne ’sæbe’, som kun består af ren Natriumhydroxid (NaOH) og slet ingen vaskeaktive tensider eller metal-beskyttende stoffer, vil kun kunne anvendes til en relativ svag affedtning, netop på grund af manglen på aktive hjælpestoffer, som alle andre traditionelle vaskemidler indeholder.

Sammenligner man med traditionelle rengøringsmidler, indeholder de typisk 30.000 mg/l eller mere Natriumhydroxid, som typisk tilsættes i et blandingsforhold på 0,5 -1,0 pct.

Budskabet fra både fabrikanter og forhandlere af anlægget er derfor, at ECA-vand ikke er koncentreret nok til at erstatte traditionelle basiske rengøringsmidler.

"Derfor kan vi under ingen omstændigheder anbefale, at man forsøger sig med ECA-vand til rengøring," lyder det fra Seges.

Desinfektion

ECA-vand har hovedsageligt været anvendt til desinfektion af drikkevandssystemer i bl.a. sygehussektoren, hvor man bruger tilsætning af hypoklorsyrling.

Hypoklorsyrling har også været anvendt til desinfektion af drikkevandssystemer i fjerkræ- og smågrisestalde. En afprøvning af systemet fra ’Den rullende Afprøvning’ under VSP tilbage fra 2005, hvor man har testet det i en smågrisestald, konkluderede dengang, at ECA-vand er udmærket til desinfektion af drikkevandsystemer.

Hypoklorsyrling er godkendt til yverdesinfektion både før og efter malkning. Men da det ikke har nogen plejende effekt, får det næppe den store anvendelse her, konkluderer Seges.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.