Seges: Normer for mælkeerstatning bør revurderes

Der er kæmpe forskel på, hvor højt indholdet af mineraler er i sødmælk fra koen og i mælkeerstatning, og begge dele kan ikke være rigtig, påpeger Seges.

Når foderfirmaerne laver mælkeerstatning, følger de et sæt amerikanske normer, de såkaldte NCR-normer, for hvor stort indholdet af mineraler skal være.

De normer er dog så forskellige fra, hvad der er det naturlige indhold i komælk, at de bør revurderes.

Sådan lyder budskabet fra Seges, der i sidste uges LandbrugsAvisen pegede på, at der er 27 gange så meget kobber i mælkeerstatning som i komælk. Det viser et nyt forsøg, de har gennemført.

Følger normer

Thorben Krüger, konsulent hos Seges, bekræfter, som Troels Olesen, direktør, DLG, svarede LandbrugsAvisen, at foderfirmaerne blot følger NCR-normerne.

Men Thorben Krüger sætter stort spørgsmålstegn ved NCR-normerne.

»Forskellen mellem mineralindhold i komælk og mælkeerstatning så høj, at en af dem må ramme fuldstændig ved siden af behovet.

Så hvis man tror, at mineralindholdet i mælkeerstatning er passende, må man også tro, at kalvene får alvorlig mineralmangel ved fodring udelukkende med komælk, og hvis man tror at komælk dækker kalvens mineralbehov, må mælkeerstatning give kalven alt for mange mineraler«, siger han.

Selv mener han, at når man ser bort fra jern, dækker komælk kalvenes behov, og Seges’ forsøg viste da også ophobning af mineraler i kalvenes lever, når de fik mælkeerstatning.

Ingen sammenhæng

Thorben Krüger hæfter sig også ved, at der i NCR-normerne fremgår nogle forudsætninger, der, når man regner på tallene, viser, at mælkefodrede kalves behov for kobber er 1 mg kobber om dagen. Alligevel anbefaler NCR 10 mg kobber, altså 10 gange kalvens beregnede behov.

»Det virker, som om de ikke har tænkt over det, men blot brugt normerne for udvoksede dyr«, siger han.

Kalvens behov for mineraler i mg/kg foder er mindre end koens, fordi den mælkefodrede kalv fungerer som et enmavet dyr og i øvrigt har nogle mineraler med fra fødslen. Det tager de heller ikke højde for.

»Vi hævder ikke, at vi med forsøget kan påvise akutte sygdomstegn som følge af den høje mineraltildeling, men vi kan vise, at kalvene bliver kraftigt overforsynet med kobber og zink ved brug af mælkeerstatning«, siger Thorben Krüger.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.