Selenmangel i foderet kan koste på kalvedødeligheden
Mangel på selen kan koste dyrt på kalvedødeligheden og medføre fald i den generelle sundhed i besætningen.

Selen er et mikromineral, der indgår i vigtige enzymsystemer i kroppen og har stor betydning for immunforsvaret og nedbrydningen af skadelige stoffer.

Den naturlige forekomst af selen på danske jorde er sjældent optimal nok i forhold til dyrenes behov. Det slår produktionsfirmaet Yara Danmark fast efter flere undersøgelser på området. 

Der er tale om selenmangel, når grovfoderet indeholder mindre end 0,1 mg. selen pr. kg. tørstof. 

Yara Danmark skriver på hjemmesiden, at manglen på mineralet kan resultere i dødfødte kalve, forhøjet celletal i mælken, tilbageholdt efterbyrd og højere forekomst af mastitis. 

Naturplejer mistede kalve på græs

Ulf Nielsen bor ved Fjerritslev i Nordjylland og er professionel naturplejer.

Han snakker ud om tidligere erfaringer, hvor hans udendørs køer primært blev fodret med frøgræs. Det viste sig senere, at dette frøgræs indeholdte en kritisk lav mængde selen. 

Ulf Nielsen forklarer, at han oplevede flere kalve, der var svage efter kælvning.

Flere af disse kalve fik alvorligere symptomer efter en måneds tid, hvor de slingrede rundt og fik krampeanfald. Disse kalve afgik ved døden. 

Selenmangel var synderen, og det blev der rettet op på med en mineralblanding til dyrene. Der har ikke været lignende problemer siden. 

Norsk skrækscenarie

Et norsk landmandspar fra Fåvang kan også berette om et katastrofeår, hvor de mistede størstedelen af kalvene på grund af selenmangel. 

Situationen går nogle år tilbage, hvor parret oplevede svagfødte kalve, der ikke ville drikke af mælken, men primært bare lå ned. 

Da det stod allerværst til, døde 10 ud af 13 nyfødte kalve. Enkelte døde kort tid efter kælvning, mens andre først afgik ved døden et par uger efter. 

I perioden havde malkekøerne yderligere forhøjede celletal og flere tilfælde af tilbageholdt efterbyrd. 

Hos de ældre kalve og kvier oplevede landmandsparret muskelkramper, krum ryg, meget liggetid, tarminfektioner og pludselig død. 

Parret fik taget blodprøver og sendte døde kalve ind til veterinærhøjskolen for diagnostik og obduktion. Blodprøverne viste efterfølgende et ekstremt lavt indhold af selen i dyrenes blod. 

Gødning eller mineralblanding

For at opnå en selenkoncentration på mindst 0,1 mg. pr. kg. tørstof, kan der anvendes selenholdig gødning på græsarealerne.

Tilskud af selen gennem mineralblanding er også en mulighed. 

Yara Danmark skriver yderligere på deres hjemmeside, at det toksiske niveau af selen ligger på 2-5 mg. pr. kg. tørstof.

Det betyder, at man ikke bare skal tildele køerne selen i ubegrænsede mængder, da det også kan have konsekvenser, hvis dyrene får for meget. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.