Selv små svipsere kan give toksinproblemer

Uhensigtsmæssig udtagning af ensilage eller dårlig hygiejne kan udløse store problemer med toksiner. Hold fokus på omhyggeligheden, påpeger Alltech.

En utæt tagplade, hvorfra der kan dryppe vand ned i kraftfoderet. Løft i ensilagen ved udtagning eller en beskidt fodervogn. Der skal ikke altid meget til for at give gode vækstbetingelser for toksiner.

Det mener Stine Linding og Per Laustsen, Alltech.

- I bund og grund handler det meget om at praktisere det gode håndværk i forhold til håndtering af foder. På et kvægbrug, hvor meget foder ligger enten i stak eller på åbent råvarelager, skal der ikke meget til, for at toksinerne kan få lov til at udvikle sig, påpeger Stine Linding.

Da toksinernes udviklingsmuligheder afhænger af, om der er ilt tilstede, kan man i forhold til ensilagestakke gøre meget for at mindske risikoen ved kun at dække ensilage af til en kort periodes forbrug.

- Der er næppe nogen, som nyder at dække stak af, men det er ikke en god idé at tage meget plastik af og lade ensilagen ligge åben, siger Stine Linding.

Man bør også undgå at løfte i ensilagen ved udtagning, og snitfladen bør være så jævn som muligt. Løs ensilage foran stakken bør også undgås.

Forskellige symptomer

I nogle tilfælde kan man let se toksinerne i form af eksempelvis gul-grønne eller blå skimmelsvampe i foderet. Nogle ser måske også røde streger på tværs af ensilagestakken, som kan være tegn på fusariumsvampe, som er opfostret ude i marken.

I andre tilfælde er toksinerne sværere at se, men forskellige symptomer i stalden kan henlede opmærksomheden på muligheden for toksiner.

Toksinforgiftning af malkekøer kan vise sig i form af nedsat ydelse, dårlig reproduktionsevne, generelt utrivelige dyr og dårligere immunforsvar.

Hos Alltech tilbyder man at analysere foderet for forekomsten af toksiner, og det er et værktøj, som flere dyrlæger benytter sig af, fortæller Per Laustsen.

- Vi oplever, at flere dyrlæger ser foderanalysen som et af flere redskaber i værktøjskassen, når de står med en besætning med problemer, siger han.

Man kan udtage prøver af ensilage, råvarer, kraftfoder og det færdige fuldfoder. Men hvis prøven skal være relevant, skal man være omhyggelig med at udtage en repræsentativ prøve, siger Per Laustsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.