Selvom det kan være ovenud fristende at vippe det første læs korn af lige foran sneglen til kornvalsen og dermed give kalvene så friskt korn som muligt, er det ikke en god ide.
Det påpeger slagtekalvrådgiver Terese Jarltoft, DLBR Slagtekalve.
Efter høst gennemgår kornet en nemlig eftermodningsproces, hvor der dannes nogle frie radikaler og peroxider, som forbruger kornets naturlige indhold af antioxidanter, herunder bl.a. E-vitamin. Når kalvene æder det nyhøstede korn forårsager de frie radikaler skade på cellemembraners struktur og funktion. Det kan give tynd gødning og i nogle tilfælde trommesyge hos kalvene, som også vil vokse mindre og have en lavere foderudnyttelse.
Derfor bør man vente på, at kornet bliver lagerfast. Det sker efter to-tre måneder, men hvis likviditeten ikke kan bære at gemme ekstra korn, eller man mangler plads, kan man gå ned på tre-fire ugers ventetid, lyder rådet fra Terese Jarltoft.
Er det slet ikke muligt at lagre kornet, bør det nyhøstede korn introduceres gradvist til kalvene. Gør det over fire uger med 25 pct. ekstra nyt korn hver uge.
Da kornets indhold af E-vitamin svinder ind i eftermodningsprocessen, bør man kompensere ved at hæve indholdet af tilsat E-vitamin i foderblandingen. Skal man fodre slagtekalve med en 17 pct.'s blanding vil det ifølge Terese Jarltoft være en fordel at hæve indholdet af E-vitamin til 110 mg pr. kg.
Relaterede artikler
Kommentarer