Dansk kvægbrugs vej til målsætningen om nul udledning er blevet en tand mindre farbar efter at Salling Group tidligere på ugen valgte at tage en ny mælketype af hylderne efter få dages salg.
Minimælken fra Naturmælk blev ikke lanceret som en klimamælk, men som en mælk fra et CO2-neutralt landbrug. Til grund for sidstnævnte udsagn lå et klimaregnskab udført af ØkologiRådgivning Danmark, som havde indregnet alle klimatiltag fra mælkeproducent Jens Kroghs bedrift, der leverede mælken.
Der er tale om en bred vifte af tiltag lige fra lettet dæktryk til eget biogasanlæg og græsmarker med særligt kulstofbindnede planter og urter.
Flere af disse tiltag nævnes, når vi i kvægbruget diskuterer og forsøger at anvise vejen til at opnå erhvervets målsætning om nul-udledning i 2050.
Men vi har et problem: Detailkæderne vil ikke sælge mælken og forskerne kalder det greenwashing, når vi vil medregne kompenserende tiltag for den udledning køer nu en gang har.
Nej tak fra butikkerne
Det fremstår en anelse amatøragtig, når Salling Group så hurtigt lægger sig fladt ned og fjerner mælken igen. Ifølge parterne bag mælketypen var detailkoncernen orienteret om regnemetoden og de havde set bedriften. Man kunne derfor med rette forvente, at detailkoncernen stod op for sin beslutning om at sætte mælken til salg. Det forlyder også, at de få dages salg af minimælken gik ganske godt.
Omvendt kan Salling Group ikke leve med beskyldninger om vildledning af forbrugerne. Konkurrenten Coop har tidligere i LandbrugsAvisen slået fast, at man ikke vil sælge fødevarer som klimaneutrale, hvis der kompenseres for den reelle udledning fra fødevaren.
En væsentlig pointe er også, at man ikke kan sælge god klimakarma to gange. Sælger man vedvarende strøm med certifikater om CO2-neutralitet, kan man ikke også godskrive producentvirksomheden den gode indsats for klimaet. Denne del kan landbruget forsøge at påvirke fremover, så landbruget får del i de på papireret gode klimaindsatser.
Nul udledning ser svært ud
Som branche står vi dog tilbage med et problem. Vi kan gøre meget på en række faglige parametre for at sænke udledningen af klimagasser. Vi kan også håbe på, at vi finder og får lov til at godskrive en eventuel kulstoflagring i jorden. Men så længe vi ikke har et stof, som kan sætte koens klimaudledning helt ud af funktion, vil vi i detailkæderne og forskernes øjne altid have en given udledning af klimagasser.
Vi kan vælge at gå i offensiven og kæmpe for retten til at markedsføre produkterne som produceret på CO2-neutrale landbrug.
Vi kan også vælge at erkende, at en nuludledning fra bl.a. mælk og kød er utopi. Det kan ikke lade sig gøre. Endnu i hvert fald.
Naturmælk tog et modigt skridt ved lanceringen af mælken. Det bliver spændende at se, hvilket modtræk mejeriet tager i den kommende tid.
Hos storebror Arla må man også formode, at der breder sig en anelse rådvildhed i salgsafdelingen, for hvad skal vi så kalde mælken på sigt?
Lige nu er vi som branche slået tilbage. Hvordan skal vi komme videre? Giv gerne dit besyv med i kommentarfeltet herunder.
Faktaboks
Relaterede artikler
Kommentarer