Skar elementer ned og satte helikopterpropel op
Hvis først mælkeydelsen falder, er den svær at få helt op igen, erfarer Anton Sæderup, der er gået drastisk til værks.

Det gælder om at forebygge, at køerne bliver ramt af varmestress, så mælkeydelsen falder. Derfor har Anton Sæderup, Aars, nu sat flere initiativer i gang, for at køerne er cool.

»Sidste år tabte jeg mælkeydelse, fordi de på et tidspunkt helt holdt op med at æde på grund af varme. Vi er ikke nået dertil i år endnu«, siger han.

Hans stald er fra 1997, og allerede for flere år siden skar han elementerne i siden ned og satte gardiner op for at øge ventilationen. Det var dog ikke nok på en varm sommerdag. I år har han yderligere installeret to ventilatorer, der mest af alt ligner helikopterpropeller, som øger ventilationen midt i stalden, så sidste års fald i ydelsen ikke gentager sig. De er købt gennem et ventilationsfirma og kostede 30.000 kr. stykket plus installation.

»Jeg tror godt, de kan tjenes hjem«, siger han.

De er frekvensstyret og starter, når temperaturen når over 20 grader.

»Der er da stadig lunt, men det ville være værre, hvis de ikke var der. Jeg synes, køerne har lidt mere normal adfærd end sidste år, hvor de stod og hang omkring vandkarret. Nu går de hen og lægger sig og har mere normal ædelyst«, siger han.

De 260 malkekøer giver i gennemsnit 11.800 kg EKM årligt, og Anton Sæderup vil gerne holde den høje ydelse.

»Når den først falder, kommer den ikke helt op på niveau, før koen har kælvet igen«, siger han.

Indtil nu har de holdt niveauet i år.

»Men jeg ved jo ikke, hvad det ville være faldet til uden de nye tiltag«, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.