Skru helt op for billigt omlægningskorn til øko-køerne

Udnyt de vigende priser på økologisk korn og anvend omlægningskorn med op til 30 procent i foderrationen. Det får direkte positiv virkning på dækningsbidraget.

Af John Erik Jørgensen, kvægbrugskonsulent, Syddansk Kvæg og Syddansk Økologi

Der er rigtig god forsyning af økologisk korn. Det skyldes, at der har været flere år med rigtig gode priser på korn til gavn for de økologiske planteavlere - men det har også presset indtjeningen for mælkeproducenterne.

I et lille marked, hvor den høje pris har stimuleret til at flere over de sidste par år har lagt dele eller hele deres ejendom om til økologi, opleves produkterne mere prisfølsomme.

Den store mængde omlægningskorn er med til at presse hele det økologiske marked af korn. Flere foderstoffer har tidligt købt det økologiske korn og omlægningskorn, de skal anvende i deres kraftfoderblandinger, og har ikke pt. brug for mere korn.

Det betyder, at det omlægningskorn, der ikke er handlet, er svær at prissætte. Reelt risikerer det at overgå til konventionelt brug. Flere foderstoffer er ude og tilbyde at optimere kraftfoderblandingerne med øgning af omlægningsfoder - helt op til 100 procent.

Som udgangspunkt giver rigtig god mening, når man har lov til at anvende op til 30 procent  omlægningsfoder. Med en foderration på f.eks. 24 kg ts. pr. malkende ko svarer det til, at der kan anvendes omkring 7 kg omlægningsfoder.

Gevinsten skal ud på gårdene

Det er grundlæggende positivt, at firmaerne tænker med om de muligheder, der ligger for optimering af blandingerne, også for at billiggøre dem. Det er dog vigtigt, at gevinsten også når ud på gårdene.

Der kan altså godt bruges meget omlægningskorn til køer og kvier. Eneste forbehold er kalve efter mælkefodringsperioden.

De skal selvfølgelig have mindst 60 procent økologisk grovfoder, og så kan det være problematisk, hvis man lidt ubetænksomt kommer til at anvende en af de tilskudsfoderblandinger, hvor der indgår op til 100 procent omlægningsfoder til den gruppe af dyr.

Brug derfor altid en god kalveblanding til de mindste kalve, så man ikke risikerer at lave fejl i forhold til gældende økologiregler.

Priser på omlægningskorn

Der bliver ikke handlet ret meget omlægningskorn, men der bliver indikeret priser i nærheden af et konventionelt niveau.

I det sønderjyske handles enkelte partier til 130 - 160 kr. pr. 100 kg for køb af omlægningskorn. Til  sammenligning lå omlægningskorn sidste vinter prismæssigt tæt på økologisk korn og udgjorde en mindre andel af kraftfoderblandingerne.

Når andelen af omlægningsfoder nu øges op til 75 procent, eller endda helt op til 100 procent i nogle blandinger, skal priserne på kraftfoderblandingerne tilsvarende falde 60-80 kr. pr. 100 kg på de kornrige blandinger.

Det udfordrer selvfølgelig pt. foderstofferne i et faldende marked, hvor deres indtjening kan komme under pres, hvilket er ærgerligt for branchen og dens kunder.

Direkte effekt på dækningsbidraget ved køerne

Hvis man på en ejendom med 200 køer fx går fra et prisniveau på økologisk korn, som sidste vinter lå på 250 kr. pr. 100 kg, til køb af omlægningskorn til omkring 150 kr., vil det få en positiv virkning på dækningsbidraget på ca. 1.500 kr. pr. ko, svarende til en værdi på 300.000 kr.   

Hvis du ikke har afdækket behovet for korn eller kraftfoder, er det vigtigt at afsøge mulighederne ved de foderstoffer og handelsfirmaer der findes, eller direkte fra planteavlere.

Det kan være, at man i en periode skal bryde med gamle vaner for at få det til at gå op. Det kan være til gavn for indtjeningen ude på gårdene.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.