Slægtsgårdsforeningen trodser trusler: Fejrer 75 års fødselsdag
Slægtsgårdsforeningen kunne i weekenden fejre sit 75 års jubilæum, trods faldende medlemstal og trussel om nedlæggelse.

Der var en forrygende stemning med operasang og underholdning, da Slægtsgårdsforeningen i weekenden fejrede, at de 75 år siden blev stiftet.

I år var der særlig grund til den gode stemning. Foreningen har for alvor måtte diskutere, hvorvidt der var grund til at fortsætte, efter et bestyrelsesmedlem for et år siden foreslog, at foreningen helt skulle nedlægges.

Slægtsgårdsforeningen kæmper med dalende medlemstal, der har været støt faldende de seneste 25 år. Fra godt 2.250 medlemmer i 1991 tæller foreningen nu knap halvt så mange, 1160 medlemmer. 

"Som formand er jeg kun interesseret i at bevare foreningen og opretholde aktiviteterne," siger formand Gunhild Olesen Møller, der blev valgt som formand til selvsamme årsmøde i 2015. 

Forslaget blev på sidste årsmøde ikke stemt igennem. Med 62 stemmer for bevarelse og 26 imod fik foreningen lov til at bestå, og i år kunne de så fejre deres 75 års jubilæum. 

Vi holder på vores medlemmer

Formand Gunhold Olesen Møller mener, der stadig er mange grunde til, at foreningen skal fortsætte. Hun mener, foreningen er god til at holde på sine medlemmer.

”Stopper man i landbruget, melder man sig ud af sin landboforeningen, men vi er en kulturbærende forening, så hos os er det stadig relevant at være medlem,” mener hun. 

Faldet begrunder hun desuden med ændringer i landbruget, men også, at foreningen mister medlemmer på grund af dødsfald.

Spørg naboen

Fortsætter faldet i medlemstal, er der måske ikke en forening om 25 år.

Det bekymrer ikke formanden, at afgangen er større end tilgangen til foreningen. Selvom hun indrømmer, at det svært at spå om fremtiden.

Derfor vil hun som formand arbejde på, at medlemmer ikke kun skal findes blandt slægtsgårdsejere.

"Vores arrangementer skal udbredes til flere - det kan være naboer eller medhjælpere på gården," siger Gunhild Olesen Møller. 

Hun opfordrer de lokale kredse til at skaffe nye medlemmer i lokalområdet i forbindelse med kredsenes aktiviteter. 

Som formand for Midtjysk kreds lægger hun også vægt på de gode snakke i foreningen. Det næste, der er planlagt, er et tur til Grynderup søprojekt, hvor en afvandet sø skal genskabes.

"Efterfølgende skal vi så have kaffe. Det er vigtigt, når vi mødes, at vi får en god snak over kaffen," siger hun. 

Foreningen arbejder desuden på at få opdateret IT-systemet, så bogholderiet i højere grad kan foregå elektronisk. 

Faktaboks

  • Dansk Slægtsgårdsforening har i dagene 27-29. maj fejret foreningens 75 års jubilæum med base på Fjelsted Skov Kro på Fyn.
  • Journalist Chr. Dam tog i 1941 initiativ til foreningen.
  • Den første formand var Jørgen Petersen.
  • Foreningen blev dengang kaldt Forening til bevarelse af danske Slægtsgårde. Det blev i 1957 ændret til det nuværende og mere mundrette navn Dansk slægtsgårdforening.
  • Foreningens formål var dengang som nu at bevare kendskabet til og historien om de danske slægtsgårde, både de nedlagte, de nuværende og de kommende.
  • Enhver med interesse for denne sag kan blive medlem.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.